Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Jogosítványnál a szemészeti...

Jogosítványnál a szemészeti alkalmassági vizsgán nézik a nyers visust is?

Figyelt kérdés
Ha igen, milyen nyers visus szükséges ahhoz, hogy alkalmas legyél?
2023. jan. 17. 08:41
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem, csak a korrigált a fontos.
2023. jan. 17. 08:44
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!!:)
2023. jan. 17. 08:46
 3/6 anonim ***** válasza:
Nekem nézték. Cserébe nem került bele a szemüveg viselés opció.
2023. jan. 17. 09:26
 4/6 A kérdező kommentje:
Gondolom neked nem szükséges egyébként sem folyamatosan szemüveget hordani, igaz?
2023. jan. 17. 10:47
 5/6 anonim ***** válasza:

Tőlem kérdezték hordok-e szemüveget, mondtam nem.

Akkor mondták olvassam táblán a betüket, szóval a szokásos ilyet. Elolvastam mindet, legalsó volt az amit nem sikerült, mondta a doki hogy ezzel nem lesz gondom. Kezembe nyomott egy könyvet és mondta hogy a legkisebb betűvel írt mondatot olvassam el, elkezdtem olvasni, mondta hogy ok jó ez, aláírta a papírt és mondta hogy viszlát.

Mivel gépkezelői jogosítványom is van és ott is ugyan ez megy, bár ott komolyabban veszik mint gépjárműnél ott sem volt soha gond.

Egyszer volt amikor a háziorvos elküldött szemészetre hogy csináljanak egy alapos vizsgálatot de ott is mondták hogy minden oké, és amikor tanultam C kategóriára akkor az ott kapott alig fél éves leletemmel odamentem az üzemorvoshoz, megnzéte bár nem volt kötelező vinni, de azért vittem, megnézte, mondta hogy a látásommal gond biztos nem lesz, de azért olvassak a tábláról, megvolt, mondta hogy ok akkor ez a része rendben.

2023. jan. 17. 15:11
 6/6 anonim ***** válasza:

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendeletben van a látásvizsgálattal kapcsolatos eljárás és alkalmassági követelmény is meghatározva.

Mind 1. alkalmassági csoportú, mind 2. csoportú alkalmassági látásélesség vizsgálatát, szükség esetén, korrekciós lencsével segített módon kell végezni. (A szembe ültetett lencse nem tekintendő korrekciós lencsének.)

1. alkalmassági csoportú vizsgálat esetén „Az egészségi alkalmasság akkor állapítható meg, ha a kérelmező megfelel a következő feltételeknek: a) legalább 0,5-es binokuláris látásélességgel rendelkezik a két szem együttes - szükség esetén korrekciós lencsével segített – használatával”. (Ez a Kettesy vizsgálótáblán a középtájon levő vastag színes vonal – többnyire piros, de van kék is – feletti látást jelenti: ha számok vannak, azok egyértelmű elolvasását, ha fésüs jelek vannak, azok irányultságának bemondását jelenti.)

2. alkalmassági csoportú vizsgálat esetén „Az egészségi alkalmasság akkor állapítható meg, ha a kérelmező megfelel a következő feltételeknek: a) legalább 0,8-es-szükség esetén korrekciós lencsével segített - látásélességgel rendelkezik a jobbik és legalább 0,1-es látásélességgel rendelkezik a gyengébb szemre, b) korrekciós lencse használata esetén az a) pont szerinti minimális látásélességet vagy plusz 8 dioptria erősséget meg nem haladó szemüveg által biztosított, jól elviselhető korrekció révén vagy kontaktlencse használatával kell elérni”. (A 0,1-es látásélességet a legfelső sor jó látása jelenti; a 0,8-es látásélesség pedig a középtájon levő színes vonal alatti 3. sor látását jelenti.)

A kérelmező határozza meg, hogy melyik alkalmassági csoportú vizsgálatot kéri.

2. alkalmassági csoportú megfelelés szükséges annak, aki „C1”, „C1E”, „C”, „CE”, „D1”, „D1E”, „D”, „DE” kombinált vagy „TR” trolibusz kategóriába tartozó járművet vezet vagy kíván vezetni, illetve, a közúti közlekedési szolgáltatás keretében közúti járművet, megkülönböztető jelzéssel ellátott közúti járművet vezet vagy kíván vezetni, valamint akit közúti járművezetői munkakörben foglalkoztatnak, függetlenül a vezetni kívánt jármű kategóriájától.

A többi vezetői kategória esetében megfelel az 1. alkalmassági kategória is.

A fentiek, a rendelet címéből következően, közúti közlekedési vezetői kategóriákra vonatkoznak; egyéb járművek vezetéséhez, illetve, foglalkozásegészségügyi elvárásoknál, azokra vonatkozó előírások vannak.

Az alkalmassági vizsgálat során nem biztosítanak látásjavító eszközt; akinek van, használhatja.

Természetesen, ha látásjavító eszközzel történik az alkalmasság megállapítása, akkor annak fajtájától, fajtáitól függően, az alkalmassági véleményen rajta lesz, hogy „szemüveggel”, vagy „kontaktlencsével”, vagy „szemüveggel, vagy kontaktlencsével” korlátozással vezethet. Ez, kóddal, szerepelni fog a vezetői engedélyen. Ha a vizsgálatot végző orvos úgy ítéli meg, akkor vezetés közben magánál tartott tartalék szemüveget is előírhat; ha megteszi, az szintén rákerül a jogosítványra.

2023. jan. 17. 16:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!