Gyalogosként meg szoktad köszönni, ha átengednek a zebrán?
igen. Nem fáradtság egy felemelt kéz, még akkor sem, ha nem nézek az autó felé.
Érdemes megnézni a TikTok live városi közvetítéseit..
Más London, Tokió, Hirosima, New York, pláne
a keleti városok. Sehol nem köszönnek semmit.
KRESZ 21. § (7):
"A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ÁTHALADÓ gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van." Ez teljesen egyértelmű, nem lehet félremagyarázni. A zavarás tilalma is ehhez a mondathoz van kötve, tehát a KRESZ szerint csak ott tilos zavarni a gyalogost, ahol elsőbbsége van.
Ebből adódóan, ha az áthaladásom közben ér oda a jármű, amikor elsőbbségem van, és miattam kell megállnia, akkor nincs mit megköszönni.
Ha viszont még nem kezdtem meg az áthaladást, tehát még nincs elsőbbségem, akkor a járművezető személyes udvariassága és jófejsége, ha átenged. A világ barma lennék, ha nem köszönném meg neki egy intéssel.
#9 Értem, amit mondasz, és persze lehet itt a végtelenségig lovagolni a szavakon, de... A vezetési gyakorlati oktatáson azt tanítják, hogy ha már csak a szándékát látod a gyalogosnak, hogy át akar kelni a zebrán, akkor KÖTELEZŐ elengedni. Vizsgán ha sétál egy gyalogos a zebra felé és te nem fékezel hogy átengedd, megbuktatnak. Félénk szoktak rendőrségi "razziák" lenni, kiállnak civilben egy gyalogátkelő után, és amelyik autós nem engedi át a gyalogost, már mennek is utána.
Miért? Az összes szakoktató, az összes vizsgabiztos, az összes rendőr rosszul értelmezi a KRESZ-t?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!