Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ha veszek egy használt kocsit,...

Ha veszek egy használt kocsit, amin van műszaki, akkor lehet használni eredetigazolás előtt?

Figyelt kérdés

Mi a menete a dolgoknak?

Vásárlás, kötelező biztosítás, eredetigazolás vizsga?

Vagy először eredetigazolás és utána kötelező biztosítás kötése?

2022. jún. 30. 01:21
 1/6 anonim ***** válasza:
67%

Az eredetvizsga csak az átíráshoz kell.

Érvényes biztosítással, adásvételivel használhatod az autót 15 napig.

2022. jún. 30. 01:38
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
15 napod van átíratni, addig használhatod, ha vannak érvényes papírjai (műszaki, rendszám) és kötöttél rá KGFB-t. KGFB-t már akkor meg kell kötnöd, amikor aláírod az adásvételit. Az azon szereplő óra:perc.időponttól megszűnik az eladóé. Az eredetvizsga az átíratáshoz kell "csak"
2022. jún. 30. 07:18
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

☛ [Mi a menete a dolgoknak? Vásárlás, kötelező biztosítás, eredetigazolás vizsga?]

Ha nem akarsz olyat kockáztatni, mint pl. több Gy. k.-s kérdező (legutóbb néhány nappal ezelőtt volt: március óta nem tudják használni a megvásárolt autót, és lehet, hogy még jó darabig nem, mert a vevő küszködik az eredetiségvizsgával, a 60 napos érvényesség lejárat miatt már kétszer kellett csináltatnia; és kérdés, hogy a késedelmes átíratás miatti NAV bírságot ki tudja-e védeni), akkor 1.) az előzetes eredetiségvizsgálat, ha sikeres, akkor 2.) vásárlás, és 3.) a vásárlás napjától kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás.

Az eredetiségvizsgálatot a jogszabályalkotó a vevő védelmére tette kötelezővé.

A jogszabály címében is az szerepel, hogy előzetes eredetiségvizsgálat; azaz, az a célja, hogy a vásárlás előtt megtörténjen, hogy kiderüljön, ha a jármű nem eredeti állapotú, illetve nem hatóság által engedélyezett és nyilvántartott átalakítás van rajta, vagy az okmányai nem hitelesek, adattartalmuk nem egyezik a nyilvántartással.

Ha a nagyarányú gyakorlatnak megfelelően a vevő végezteti, akkor hazárdjáték. Többnyire ugyan nem veszít a vevő, de ha igen, akkor nem vigasztalja, hogy a nagy többségnek nincs belőle gondja.

Azt nem szabja meg a jogszabály, hogy kinek és mikor kell végeztetnie; azt szabja feltételül, hogy adott kivételeken túl (egyenesági rokon, házastárs, testvér), az átíráshoz szükséges a megfelelőséget bizonyító, 60 napnál nem régebbi vizsgálatot tartalmazó okirat. A jogszabály nem korlátozza a vevőt abban, hogy lemondjon a védelemről.

2022. júl. 1. 16:49
 4/6 A kérdező kommentje:

3

Köszi, szerintem az előzetes eredetvizsga lehetetlen

2022. júl. 1. 17:47
 5/6 anonim ***** válasza:

Te tudod miért, de én nehezen tudok elképzelni olyat, hogy lehetetlen. Aki eladásra ajánlja, hirdeti az autóját: elvégezteti. 60 napig érvényes. Ha tényleg el akarja adni, akkor a 60 nap töredéke alatt megteheti. Ha 60 nap alatt sem megy el, akkor valami nagyon nem stimmel az autóval, a kért árral.

Tudom, hogy a halogatás miatt roham van a szervizekben, műszaki vizsgaállomásokon, de sok olyan eredetiségvizsgálati hely van, ahol csak ezzel foglalkoznak, ott semmilyen tolongás sincs.

Én az utóbbi öt évben két autót adtam el, eleve érvényes eredetiségvizsgálati lappal hirdettem. Az egyik vevő felajánlotta, hogy a vizsgadíj felét számítsuk be az árba. Megköszöntem a gesztust, de 8500 Ft az autó árához képest?

2022. júl. 1. 18:06
 6/6 anonim ***** válasza:

#4: Miért lehetetlen? Ha az eladó nem megy bele, akkor ott kell hagyni azonnal

2022. júl. 3. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!