Lehet használni ezeket a gumikat? Ha nem akkor miért?
Apósom ezt a gumit akarja felszerelni a kocsira. Nem nagyon akarom felrakatni, de csak annyi az ellenérvem, hogy a LOT szám 4802. És ha jól tudom öreg. Illetve (talán) mivel nem megfelelő a keréknyomás, ezért a repedések nem látszódnak. Lehet használni, és ha nem akkor mondanátok érveket, amit talán elfogad egy olyan ember is, aki azt mondja hogy a kormány, a pénz miatt kell cserélni, és a 7évest azértnem teszik fel, hogy az újat is eltudják adni....
Akit azok a repedések nem tudnak meggyőzni, azt semmi sem fogja meggyőzni.
Egy gumi maximum 10 évre van tervezve normál használat mellett. Hogy ez a 10 év mennyire technikai limitáció, vagy mennyire gazdasági kitaláció, az tök mindegy. 10 év és kész. Ez a szett már dupla annyinál jár.
Ha az évszám nem győzi meg, akkor csak nézzen rá azokra a repedésekre. De mint mondtam, ha az sem győzi meg, akkor nincs miről beszélni.
Egyébként elmondom a saját történetemet, nem mintha ez segítene rajtad, de azért leírom: autószerelő vagyok, van elméleti és tapasztalati rálátásom is a témára. Van egy 1999-es Michelin szettem, ami minimálisat lehetett autón, szerintem max 1000 kilométert, ezen kívül olyan jól volt tárolva, hogy arról SENKI nem mondaná meg, hogy ilyen régi, ránézésre bárki azt mondaná, hogy vadiúj. Nincs megkeményedve, nincs kirepedezve, stb. Az ilyeneknek, mint a te apósod, úgy el tudnám adni a szettet vagy 50 ezerért, mint a huzat. Én, mint aki tudja jól hogy milyen kockázatot rejt egy 23 éves gumi, inkább eldobtam őket, leadtam őket a többi általunk lecserélt használt szarokkal és egy fillért sem láttam belőlük, mert vagyok annyira lelkiismeretes, hogy egy relatív kis összegért (nyilván jó pénz 50 ezer forint, de nem ezen múlik, hogy lesz-e holnap mit ennem) nem adok el életveszélyes gumikat átverhető marháknak. Az én lelkemen ne száradjon senkinek a testi épsége. Ha 130-nál elszáll az autópályán, vagy valami, akkor ne nálam kopogtassanak a rendőrök, hogy 23 éves gumit adtam el.
Ja és hozzátartozik az is, hogy tapasztalatom szerint a Michelin tartja magát toronymagasan a legjobban. Semelyik másik márka nem öregszik olyan jól, egy átlag 10 éves Michelin jobb állapotban van, mint az alsókategóriás szarok 3 év után. És a Pneumant is erősen ebbe az "alsókategóriás szarok" kategóriába tartozik. Ha én nem adom el a 23 éves Michelineket, akkor neki sem kellene a 20 éves Pneumantot használnia.
De mint már írtam többször, úgysem fogod tudni meggyőzni.
20 éves gumit én nem raknék fel még akkor sem, ha nullkilométeresen, üvegbura alatt tárolták volna őket. Itt meg láthatóan nem erről van szó.
Hogy okoskodjak is egy kicsit (remélem, nem veszed zokon): a LOT szám általánosságban a gyártási köteg (sarzs) sorszáma, ami azon termékeket azonosítja, amiket együtt gyártottak. Tipikusan gyógyszereken látsz ilyet. A gumikon DOT szám van, ahol az utolsó négyjegyű szám utolsó két számjegye a gyártási évet, az első két számjegye pedig az éven belüli gyártási hetet azonosítja. Az te 4802-es abroncsaidat 2002. 48. hetében gyártották, tehát valóban nagyon öregek.
Ráadásul nem túl jó minőségű gumikról van szó, úgyhogy én még 10 évesen sem szereltetném fel őket. Ne feledd, az autód 4 tenyérnyi helyen érintkezik az aszfalttal, és nagyon nem mindegy, mi van ezeken a helyeken!
Hogy az apóst mivel lehetne leszerelni, azt nem tudom... Lehet, az a legegyszerűbb, ha azt mondod, hogy ha szeretne játszani az unokával, akkor ne várja, hogy ilyen gumikon vidd el hozzá.
#3: ezzel menne 700km-t autópályán? Életveszélyes.
20 éves gumi nem használható. Jól látható repedések vannak rajta.
Szerintem ne próbáld meggyőzni, egyszerűen tagadjad meg a kérését. Mond a szemébe, hogy nem leszel felelős amikor 130-nál szétrobban és szörnyethalnak.
Majd elviszi gumishoz, aki szintén elutasítja. Utána talán végre fog venni olcsó új gumit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!