Milyen volt a jogositvány szerzés folyamata a 60as években vagy előtte?
Én csak az anyagi részéről tudok annyit elmondani, hogy nagyapám a 60-as/70-es években az összes létező kategóriára megszerezte az engedélyt, illetve egy kivételével az összes ADR kategória is megvolt neki. Ezek közül sokat használt is (autó nyilván, nagy motoros is volt, volt buszsofőr, kamionos, stb), viszont jópárat "csak úgy" csinált meg. Nem volt kifejezetten tehetős ember, bár sosem kellett szűkölködniük. Ellenben ma mindezt megcsinálni... hát szerintem lenne vagy 10 millió, ami hatalmas luxus.
Illetve annyit hallottam még apámtól, hogy a ma C+E-nek nevezett (régen nem tudom hogy voltak a kategóriák) engedélyt azt úgy szerezte meg, hogy 1. gyakorlati órán rájöttek, hogy tud vezetni (előtte sok évet traktorozott is, szóval nem okozott gondot neki a pótkocsi), 2. órán levizsgázott.
Én csak a motor kategóriát tudom, apámtól.
Ha letetted a kresz vizsgát, kaptál próba jogosítványt, amivel megettél azonnal motorozni, de utast nem vihettél.
Aztán pár hét múlva volt a gyakorlati vizsga, ami állt egy vizsga útvonalból és az út szélén civilben álltak a vizsgabiztosok, ha ők láttak szabálytalanságot akkor volt bukás.
3 vagyok.
Persze nagymotor kategória és nem volt korlátozva semmi azon belül.
Apámnak a mai napig megvan a korlátlan motor, pedig MZ-vel vizsgázott.
1965.07.24.-én vizsgáztam segédmotorból és lovaskocsi hajtásból(Ganz kúltúrotthon) 66.06.29.-én vizsgáztam a szépemlékű MHSZ segítségével. Motorból a Népliget, személygk.-ból az Árpád híd Pesti lehajtónál volt az MHSz pálya, forgalomban pedig a Dagály út, Váci út. Később az összes többi, ami hiányzott.
A motoros vizsga a Néligetben Danuviával, akkoriban nem volt gyakorlati oktatás..előtte megnéztem néhány vizsgát, aztán hajrá. Sikerült.
Nem szoktam dicsekedni, de a személygk. oktató a 2. óra után szólt, hogy bejelentett vizsgára, két hét múlva találkozunk..sikerült
Még annyit, hogy manapság is vezetek, de már nem 1000MB-t.
A segédmotor jogsim már antiknak számít, nem használom a plasztik kártyát, biztos ami biztos..
Akkoriban pont annyit izgultunk, mint a ma vizsgázók. Néhányunk 2 óra gyakorlat után mehetett vizsgázni, egyikünk sem bukott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!