Benzinkutasok megtarthatjàk a jattot?
Papíron igen, a jattot nincsen joga elvenni a munkáltatónak. Gyakorlatban viszont sokan elveszik. De ha meg a munkás olyan idióta, hogy oda is adja neki, akkor meg is érdemli.
Adni szerintem két okból nem adnak az emberek:
1. Velem is fordult már elő, először és utoljára voltam annál a kútnál, hogy szokás szerint tankoltam magamnak, bementem fizetni és csak azt látom az ablakból, hogy a gyerek szó nélkül mossa a szélvédőmet. Nem adtam neki jattot, egyrészt mert nem is volt nálam készpénz, másrészt meg mert más autójához engedély nélkül nyúlni nem szabad, nem érdekel hogy ő csak jót csinált, ilyet akkor sem szabad, szóval örüljön, hogy nem lett leugatva érte. Harmadrészt én szívesen adok jattot, ha valaki megérdemli, de nem kötelességem és én fogom eldönteni, szóval az ilyen "kikényszerített" szituációban biztos, hogy nem fogok adni. De múlthéten például mikor megvettem az új autómat, első kútnál megtankoltam, ott kértem egy mosást és adtam is a srácnak. De hozhatnám példának a kajaszállítást is: régen mindig egy helyről rendelek kaját, jól ismert már a futár, mindig bőkezű voltam vele és meg is hálálta, mindig nekem hozta ki elsőnek, szóval a jattot úgy fogtam fel, hogy egy plusz szolgáltatásért (extra gyors kiszolgálás) fizetek, nem a semmiért. Aztán átköltözött a rendelés a netpincérre, a régi futárokat lecserélték netpincéresekre, akik folyton eltévesztettek mindent, meg úgy vágták hozzád a kaját, mintha kést szúrtál volna a hátukba. Hát ezeknek jattoljon a rosseb.
2. A másik ok az, hogy Magyarország eléggé "szürke zóna" a jattolás szempontjából. A fentebb említett példáimon túl, szimplán mindenkinek más a véleménye a jattolásról. Tőlünk nyugatra, főleg az USA-ban, szinte kötelezőnek tekintik a relatív nagy (azt hiszem 20%) jattot, ott már azt is megszólják, ha túl keveset adsz, a jatt elmaradását meg nagyon rossz néven veszik. Tőlünk keletre, főleg Japánban, a jatt adása sértő. Ők úgy gondolkodnak, hogy végeznek egy munkát, megkapják érte a kijáró fizetést és ezen felül a jattot már alamizsnának tekintik, ami lenéző, degradáló, mintha egy hajléktalannak adnál pénzt, pedig ők ugye nem azok. Mi meg itt vagyunk a két pólus között a választóvonalon, ahol nem nagyon van erről bármilyen egyetértés, vagy általános bevett szokás. Valaki ad, valaki nem, ennyi.
Néha lemosatom a szélvédőt elől ha nagyon bogaras nyáron...
Akkor adok neki kézbe egy 200-ast és ennyi.
Tudom nem sok de most 1-2 percért mennyit adjak...
7#
Szerintem az is egy korrekt jatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!