Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Miért van a gyalogosoknak...

Miért van a gyalogosoknak elsőbbsége a zebránál?

Figyelt kérdés
Nyilván tudom, hogy azért mert ez a jogszabály. De számomra sokkal logikusabbnak tűnik, hogy ne a hoszzabb féktávú, másfél tonnás járműveket állítsuk meg, hanem a gyalogosokat akik igazából helyben meg tudnak állni. Miért így alakult ez ki? Ti támogatnátok a fordítottját (csak jelzésértékű zebra, és a járműveknek elsőbbség, ha nincs külön lámpa)?

2021. dec. 7. 15:37
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert nem "zebra" hanem "gyalogátkelőhely".

És mint ahogy a nevében is benne van a gyalogosok szabályos, biztonságos átkelésére szolgál.

Onnantól, hogy az átkelőhely nem ad semmi védettséget, pont értelmét veszíti az egész és mindenki menne a vakvilágba.

2021. dec. 7. 17:49
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy tök egyszerű teszt:

Próbálj meg átmenni akármelyik főúton ott, ahol nincs átkelőhely, délutáni csúcsforgalomban, ahol mindkét irányból jönnek az autók. Esélyed nem lesz és állhatsz ott fél óráig.

Vagy sétálj el az első átkelőhelyig, lesz 1-2 bunkó aki nem enged át, de általánosan 2-3 autó után megáll a sor.

2021. dec. 7. 17:52
 13/20 Alex Fly ***** válasza:
100%
Azért,mert pont ez a lényege. A gyalogátkelő az a hely, ahol a gyalogosnak minden esetben elsőbbsége van,ezért lett kialakítva. Ezen kívül a kanyarodó járművekkel szemben van elsőbbségük, ha azon az úttesten haladnak át, amelyre a jármű kanyarodik. Az összes többi helyen viszont a járműveknek van elsőbbségük. Ne legyél már telhetetlen!
2021. dec. 8. 05:05
 14/20 anonim ***** válasza:
25%
Maximálisan egyetértek a kérdezővel, én is sokat gondolkoztam ezen. Mikor valamelyik lelép a zebrán, mert nem bír 20 másodpercet várni, és megáll miatta 2 kamion, 2 busz, meg vagy 8 személyautó, na ott több liter üzemanyag elég pluszba csak azért, mert ő lelépett. Mindez a nagy környezetvédelem jegyében.
2021. dec. 8. 21:35
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
14. Akkor próbald ki gyalogoskent 50 percig varakozni amig at tudsz menni egy forgalmas úton... 😂😂😂
2021. dec. 8. 21:43
 16/20 anonim ***** válasza:
35%

15ös

Mert így alakult ki a rend, másképp el sem tudjuk már képzelni. De ez nem feltétlenül jó.

2021. dec. 8. 21:57
 17/20 anonim ***** válasza:

"mert nem bír 20 másodpercet várni"

Miért kellene egyetlen másodpercet is várnia?

2021. dec. 9. 09:25
 18/20 anonim ***** válasza:
Amúgy az ilyen 14-16-os féléktől egyetlen dolgot kérdeznék, te hány embert engedsz magad elé ha sorban állsz? Mert hogy egyet sem abban biztos vagyok... :)
2021. dec. 9. 09:26
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

20 másodperc...?????

Tudnék mondani jónéhány települést, ahol 20 percig is állni kéne, ha nem lenne zebra!

2021. dec. 9. 10:39
 20/20 anonim ***** válasza:

"Amúgy az ilyen 14-16-os féléktől egyetlen dolgot kérdeznék, te hány embert engedsz magad elé ha sorban állsz? Mert hogy egyet sem abban biztos vagyok... :)"

Tévedsz. Nagyon előzékeny vagyok ilyen szempontból. Sőt, a gázt is elveszem, mikor valaki előz. A zebrán is átengedek mindenkit. Ettől függetlenül nem értek vele egyet.

2021. dec. 9. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!