Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ilyen esetben hol kéne közleke...

Ilyen esetben hol kéne közlekedjek?

Figyelt kérdés
csináltak a kisvárosunkban egy új utat, igazából ez egy átvágás, régi használaton kívüli telkeken keresztül alakítottak ki egy egyenes szakaszt, és megalkották egy kétsávos keskeny útnak, ami kocsik számára egyirányú, de mindkét oldalán nyitott kerékpársáv van, ők közlekedhetnek. kérdésem ha gyalogosan járok ott, járda nem lévén hol menjek? eddig mentem bal oldalon a szaggatott vonalos részen, de a szembejövő autósok forgatták a szemüket hogy ki kell kerülni szemből, inkább le is mentem mert rámhúzták szinte. itt is jobbra kell besorolnom, és csak a végén átmenni ha arra vezet dolgom? csak arra fel írom hogy ismeritek gyalogos közlekedést, ott csapja le a többség ahol tudja
2021. nov. 28. 21:12
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

"21. § (1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.

(2) * Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs - vagy az a gyalogosközlekedésre, illetőleg a kerekes székkel való közlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.

(3) * Ha a gyalogosok az úttesten közlekednek, az úttest szélén, egysorban

a) lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben,"

[link]

2021. nov. 28. 21:23
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Magyarul lakott területen bármelyik oldalon mehetsz, de lehetőleg bal oldalon, lakott területen kívül kizárólag bal oldalon mehetsz.
2021. nov. 28. 21:32
 3/4 A kérdező kommentje:
nem is tudtam az előírt balról külterületen sem, itt ösztönösen mentem ott mert közelebb esett utcámhoz. mondjuk városon kívül egyértelműen nem mennék ott, csak mellette, de itt is láttam kitaposva nyomokat, szóval még a nyitott kerékpárúton sem közlekedik mindenki
2021. nov. 28. 21:38
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A kerékpársáv az nem kerékpárút. A kerékpársáv az úttest része, a kerékpárút az el van választva az úttesttől.

Tehát itt alapból az útpadkán kell menned, mert nincs se járda, se kerékpárút, se leállósáv. És ha az útpadka sem járható, akkor mehetsz az úttest bal szélén, azaz jelen esetben a nyitott kerékpársávon.

2021. nov. 28. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!