Mozdonyvezető alkalmassági hogyan van?
A jogszabályban a látást illetően ez a két pont olvasható:
"Egészségi alkalmasságot kizáró, korlátozó állapotok, fogyatékosságok és betegségek előzetes egészségi alkalmassági vizsgálatok során (BNO X.)
Abban az esetben tekintendő alkalmasságot kizáró vagy korlátozó oknak az e mellékletben szereplő állapot, fogyatékosság vagy betegség, ha annak stádiuma közvetett vagy közvetlen következményeként a vizsgált személy munkavégzése a vasúti közlekedés biztonságát, saját életét vagy testi épségét veszélyezteti.
[...]
h) astigmia, anisometriopia, ha annak mértéke meghaladja a 2,0 dioptriát"
-----
"3. melléklet a 203/2009. (IX. 18.) Korm. rendelethez *
A) Előzetes egészségi alkalmassági vizsgálatnál megkívánt érzékszervi alkalmassági követelmények
II. munkaköri csoport esetében
[...]
1. Látási követelmények:
[...]
b) szemüveg: +3,0 D-ig, -5,0 D-ig terjedő szférikus és/vagy cylindrikus üveg;"
-----
Most akkor azt nem értem, hogy a -2.00 cilinder (asztigmiám van és pont ekkora mértékű) az kizáró ok vagy csak korlátozó tényező? Mert számomra ez nem egyértelmű. A mellékleteknél pedig már egyáltalán nem is írja az asztigmiát, csak a sima szemüvegdioptriát.
És ha kizáró ok, akkor mi alapján döntik el, hogy nekem tényleg -2.00 vagy azt meghaladó cilinderre van szükségem? Csak mert ugye optikában a gép lehet, hogy nagyobb értéket dob ki (vagy kisebbet), de azt utána kézzel még finomítják, mert lehet, hogy szubjektíven én soknak (vagy kevésnek) érzem azt, amit a gép megállapít. Tehát akkor most értitek, hogyan veszik ezt figyelembe, amikor kizárásról döntenek?
Voltál már orvosi vizsgálaton?
Ha igen és eltanácsoltak akkor a határozat ellen fellebezhetsz.
Ha nem voltál még, akkor teljesen felesleges itt a laikusoktól a szakértés. Menj el orvosira és meg fogják mondani hogy mi van.
De ha már laikus szakértés :D
"meghaladja a 2,0 dioptriát"
Tehát 2,1-től nem jó, a 2,0 még igen - szerintem.
A két melléklet pedig az alábbiakban tér el. Lásd 9. §.
A 2. mellékletben azok vannak felsorolva amik miatt nem vagy minősíthető. Tehát ha az itt felsoroltaknak kötül nálad van valami, akkor nem vagy alkalmas. Pont.
A 3. mellékletben pedig a minősítés van. Tehát ha x értéked nem jó II. csoportba, attól még III. csoportba lehetsz alkalmas.
De ha annyira nagyon szeretnél mv lenni akkor műtesd meg a szemed. Nekem volt több kollégám is akik szódásszifon szemüveggel lettek mv-k aztán megműttették.
Ha nincs lóvé akkor vegyél fel rá kölcsönt. A fizetésből hamar vissza lehet adni.
9. § (1) Az előzetes vizsgálat alapján a munkavállaló - a rendelet 3. melléklet A. pontjában meghatározott feltételrendszer figyelembevételével - általános egészségi, érzékszervi és pszichés állapota alapján, valamint a fizikai, kémiai, biológiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők megítélésénél e rendelet és a vonatkozó külön jogszabályok figyelembevételével kerül minősítésre.
(2) Nem minősíthető az adott munkakör ellátására alkalmasnak az a munkavállaló, aki a rendelet 2. mellékletében felsorolt, olyan egészségi alkalmasságot kizáró betegségben vagy fogyatékosságban szenved, amely az adott munkakör egészséget nem veszélyeztető és biztonságos ellátását nem teszi lehetővé.
"Tehát 2,1-től nem jó, a 2,0 még igen - szerintem."
Igen, csak épp ez az, hogy például gép kiírja, hogy 2.5 cilindert mér, de nekem az szubjektíven túlkorrigált, ezért csak végül 2.0-át vagy 1.75-öt írnak fel... Szinte mindig ez van, hogy a gép által kidobott adat nem precíz.
Ja értem.
Akkor itt hívd fel valamelyiket:
Hát ez a gépes dolgot meg nem tom mennyire számít ha úgysem az van felírva és nem azt hordod.
Lehet mégiscsak a műtét lesz a megoldás ha nagyon szeretnél éjszaka szar mozdonyokon a hidegben rázatni a valagad :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!