Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ebben az esetben küldenek...

Ebben az esetben küldenek csekket?

Figyelt kérdés

Felmentem az autópályára matrica nélkül, amint lehetett megvettem, de 8 perccel kicsúsztam a 60 perces úgymond türelmi időből (igen, előzőleg kellett volna megvennem, tudom, hlye voltam).

Ha holnap reggel veszek éves matricát, akkor is küldenek postán csekket?

2021. okt. 16. 20:13
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

a holnapi matrica vásárlásnak nincs köze hozzá. A szabálytalanság már megtörtént, utólag nem lehet rajta javítani. Pont erre volt a 60 perced.

Egyébként van esélyed szerintem, mert nem tudják mikor hajtottál fel a pályára. Az első fénykép készítésétől számíthatják a 60 percet.

Azt nem értem miért nem tudtál előbb venni. Maximum 30 percenként van benzinkut.

2021. okt. 16. 20:18
 2/8 anonim ***** válasza:
Igen, akkor is.
2021. okt. 16. 20:19
 3/8 anonim ***** válasza:
35%

Utólag már hiába vennél matricát. Nincs értelme.

Valószínűleg a fényképtől számolják a 60 percet, tehát ha az első 8 percben nem fotóztak le, akkor megúsztad.

2021. okt. 16. 20:30
 4/8 anonim ***** válasza:
Még az se biztos hogy lefotóztak.
2021. okt. 16. 21:13
 5/8 anonim ***** válasza:
92%

Az éves matrica utólagos vásárlása nem gátolja meg a pótdíj kiküldését. A pótdíj alóli mentesítés úgy működik, hogy a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül kérheted a járműre irányadó éves országos matrica vásárlásával a jogosulatlan úthasználat és az éves matrica megvásárlása között keletkezett pótdíjak visszavonását.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tájékoztatója nem tér ki rá, de a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló ITM rendeletből egyértelmű, hogy a tárgyévre vásárolt matrica alapján kérhető a pótdíj(ak) eltörlése. (Értelemszerű, hiszen az ára szerint január 1-től visszamenőleg fedezi a fizetős úthasználat jogosságát, így a pótdíjas időszakra is.)

Ha csak alkalomszerűen használtad, használnád az autópályát, akkor nem éri meg a 15460 Ft-os pótdíjat 44660 Ft-os matricával kiváltani, ami csak 2022. január 31-ig érvényes.

De, semmiképp se siesd el, várd meg, hogy egyáltalán kapsz-e pótdíjkivetést; utána is lesz időd, mint a tenger. Persze, ha pótdíj nélkül is szükségesnek és alkalmasnak találod az éves matricát, akkor online megveheted akár ma is.

2021. okt. 16. 22:07
 6/8 anonim ***** válasza:
29%
5. Ha a 60 percből kicsúszott akkor mindegy mit , vehet krumplit is .
2021. okt. 17. 07:11
 7/8 anonim ***** válasza:

#5: Ha az évessel valóban kiváltható a pótdíj, akkor ez a megyei-re is igaz?

Mert erre a 3 hónapra kifizetni a 45 ezret, hogy megúszd a 15 ezres pótdíjat, az kicsit meredek.

2021. okt. 17. 07:46
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

┌─ ↑ 6/ 2021. okt. 17. 07:11

✎ 5. Ha a 60 percből kicsúszott akkor mindegy mit , vehet krumplit is .

Megállapításoddal szemben

képen: [link] (tájékoztató részlet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapjáról).

Az elérhetősége: [link]

A tájékoztató alapja a hatályos 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról 16. § (1) és 3. § (2) c).

A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható

itt: [link] (Net Jogtár), vagy

itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár). ─┘

┌─ ↑ 7/ 2021. okt. 17. 07:46

✎ #5: Ha az évessel valóban kiváltható a pótdíj, akkor ez a megyei-re is igaz?

Megyei matricával nem váltható ki; kizárólag országos matrica vásárlására igaz. Ezt szó szerint tartalmazza a NÚSZ Zrt. tájékoztatója is, és a tájékoztató alapjául szolgáló ITM rendelet is.

Hogy kinek mi éri meg, mérlegelje. Az biztos, hogy a NÚSZ Zrt.-nek nem érné meg, hogy 5-ezer Ft-ért elengedjen akár egyetlen 15460 Ft-os pótdíjat is, nem hogy akár többet. Így is egyre több segítség van: 60 perces türelmi idő, pótdíjmaximálás, pótdíjamnesztia, és az éves országos matrica vásárlással történő kiváltás. Nem ők a nagyszívű ajándékozó Mikulások. ─┘

2021. okt. 17. 09:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!