Mennyibe kerül a mai világban egy B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges felkészítés, a vizsgadíjakkal együtt beleszámolva? 19f
Hallottam már nagyon sok mindent az árakról. Magánórákra is szükségem lenne, az elméleti és a gyakorlati vizsgához is. A gyakorlati órák, itt a megyémben elég magasak; egy óra kb. 5 ezer forint (nem tudom máshol mennyi, de szerintem ez egy magas ár).
Esetleg az én korosztályom kap még erre valamilyen támogatást?
Igazából nem szeretnék még jogsit, majd csak 2-3 év múlva. Teljesen feleslegesnek tartom, mert anyámnak is és apámnak is van autója, egy harmadikkal már mit kezdenénk!? A sulim itt van a közelben és én nem szoktam eljárni csavarogni.
A szüleim mondogatják, hogy ideje lenne megszereznem a jogosítványt. De minek..?? Különben is, nem állunk amúgy se olyan fényesen anyagilag, én is még nappali tagozatra járok, anyukám elvesztette az állását leépítések miatt... Értem, hogy fiatal vagyok és ilyenkor "illő lenne", de hogy ha nem fogom rendszeresen használni a (harmadik!) autót, feleslegesnek tartom a jogsi megszerzését.
Már azon is gondolkodtam, hogy csak a B AUTOMATA kategóriát választom.
Én is azt ajánlom, hogy kezdd el, amint csak tudod! Az évek alatt egyre csak feljebb ment eddig az ára, mind a gyakorlati oktatást és vizsgadíjakat is beleértve, így az a tippem, hogy ezután is emelkedni fog.
Megtanulhatod csak az automatát is, ha biztos vagy abban, hogy megelégszel majd vele. Személy szerint a kézire voksolnék, mert sosem tudhatod, mit hoz az élet, illetve nekem mindjárt nem mindegy, hogy csak automata váltósba ülhetek a volán mögé, vagy bármelyikbe. Viszont azt állítják, hogy aki automatán tanul, az vizsgára is hamarabb eljut, mert nem vesz el annyi figyelmet az autó kezelése a körültekintésről. (Nem tudom, hogy ez afféle mítosz e, vagy tényleg valós lehet az alapja, de én most tanulom és számomra igaznak tűnik.)
1: online KRESZ tanfolyamot csináltam, egyszeri fix költsége 46.000 ft volt, ez tartalmazza az első vizsgadíjat is.
2: orvosi alkalmassági 7.400 ft volt, amennyiben nincs pl. szívbetegséged, mert akkor 10.000+párszáz ft.
3: gyakorlati órákra 5.000 ft/alkalommal számolva, az minimum 150.000 ft 30 órára, de inkább a 40-50 jellemző. Ha automatán tanulsz, úgy talán tényleg csak 30 órából megúszod. Jogodban áll kérvényezni a vizsgát, amikor megvan a levezetett kötelező mennyiség és kilométer is, de a - jobb esetben korrekt - oktatód véleményére és tapasztalatára érdemes hallgatni.
4: forgalmi vizsgadíjat fizettem tegnap, 11.000 ft.
5: elsősegély oktatásért fizettem 10.000 forintot az autóssulinál, vöröskeresztnél is 10.000+párszáz ft.
6: elsősegély vizsgaár 8.200 ft.
Ha mindenből átmész elsőre, akkor tényleg megvan kb. 235.000 forintból. Ha nem, úgy határ a csillagos ég…
Ķerdezőnek még annyit, hogyha jogosítványt kapsz nem jelenti azt, hogy azonnal autót is kell venni mellé, ha 2 van már otthon.
Eleinte kezdő jogosítvánnyal kisebb utak javasoltak. Lehet, hogy a szüleidnek jól esne ha csak a boltba mennél az egyik kocsitokkal.
Ha most megcsinálod 2 év múlva már nem kezdő jogosítványod lesz (vontathatsz is).
Ha 2 év múlva csinálod drágább is lesz és kezdő jogsid lesz akkor.
11# Csak automatát én se javasolnék. Például kell vezetni egy régebbi típust vagy egy "átlag" furgont már nem is jó a B automata jogsi rá. (Fordítva B váltós jogsival még lehet vezetni autómárkát is.)
Egy oktató szerint azért 5-6 óra alatt megtanulják a váltó kezelését.
Másik tipp ha van otthon autó, akkor ki lehet menni egy elhagyatott földútra és ott gyakorolni az egyik szülő felügyelete mellett. 1-ből 2-esbe váltás, elindulás, nem kell száguldozni.
Vagy ha nincs váltós, akkor egy bér Suzuki swift 5 ezer, 5 ezerért tankolni bele és 4-5 órát lehet tanulni vele . Már akinek nehezen menne a váltó betanulása. Talán így kevésbé stresszmentesen is betanulható, nem morog az oktató, ha bénázik a tanuló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!