Papám autószerelő volt, ezekhez nem ért, ez normális?
Figyelt kérdés
Félre értés ne essék, nem akarom leszólni a saját papámat. Csak kíváncsi vagyok mikor ő tanult, ilyenek még nem is léteztek?
Idén vettem egy 7 éves autót, amit meg is mutattam a papámnak. Ö autószerelőként végzett 1968-ban de nem sokat dolgozott a szakmában.
De ahogy megmutattam neki, olyanokról még életében nem hallott, hogy EGR vagy turbó, de az automata váltóra is csak annyit mondott hogy már hallott róla.
Tehát akkoriban ezek a dolgok még nem is léteztek?
Dehogynem. Teherautóknál már akkor is volt turbódízel, de személyautóknál annyira még nem volt elterjedve. A nyugati autók csak a rendszerváltás körüli időkben törtek be az országba. Lehet, hogy papád nem teherautókkal kezdett el foglalkozni (a szerelést ma is személyautókon kezdik el tanítani a műhelyben) és ha jól értem elég hamar ott is hagyta a szakmát és másfelé tekintgetett.
2021. aug. 25. 01:53
2/7 anonim válasza:
EGR nem létezett. Turbó és automata váltó csak felsőkategóriás nyugat-európai és amerikai autókban voltak, ilyeneket nem igazán láthatott az átlagember.
Illetve még mozdonyokban, teherautókban, munkagépekben találkozhatott turbodiesel motorral.
2021. aug. 25. 06:03
3/7 anonim válasza:
Anno a szakmunkásképzés az átlag számára is elérhető eszközökre irányult, az pedig az autóiparban a Lada meg a Trabant volt. Ilyeneket látott, ilyeneken tanult a kezdő szakmunkás.
Szerinted a hatvanas években milyen autók voltak Magyarországon?
2021. aug. 25. 06:45
4/7 anonim válasza:
Hát az, hogy a turboról ne halljon...Oké, hogy autószerelőnek tanult, és autókban akkor még nem nagyon voltak turbos motorok, de az elméleti alapoknál, a motorok működésénél nem létezik, hogy ne került volna elő a turbo.
2021. aug. 25. 08:33
5/7 anonim válasza:
Tanult (tanították csak?), nem dolgozott benne. Van egy 50+ éves ködös, elméleti tudása, amire soha nem volt szüksége. Ha nem lenne az utcában autó, azt sem tudná hány kereke van. ez ilyen
2021. aug. 25. 12:13
6/7 anonim válasza:
Veheted ugy, hogy Magyarorszagon nem leteztek. 1968 ban meg Lada se volt, a gepkocsigyartas es ennek kovetkezteben az oktatas a haboru utani szinvonalon zajlott. En 1996 ban vegeztem vezetekes tavkozlo muszereszkent es az hogy letezik digitals technika, pcm, vagy akar az audio cd csak erintolegesen vettuk a 4 ev alatt par hetig. A tobbi mind a reg elavult vezetekes katyvaszrol szolt, amit lassan mar a Matavnal is leselejteztek. Ilyen volt az oktatas szinvonala 96 ban, elotte se lehetett jobb.
2021. aug. 25. 17:12
7/7 anonim válasza:
Azt azért tegyük hozzá, h itthon nagyon elmaradott az elméleti képzés. Egyszerűen elavult. Amikor én bégeztem a szakmát 2004-ben,még tananyagban volt a csúszó armatúrás indító motor. Már akk sem létezett személyautókban, csak ilyen traktorokban meg régi teherautókban. Szóval jó eséllyel valóban nem tudhat róla semmit nagyfazer😁
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!