Miért nincs sehol leírva hogy kell autóval egyenesen menni és forgalmi sávban szépen haladni, ennyire alap dolog lenne?
Szerintem inkább ne vezess!
Ha neked ehhez is instrukciók kellenek, akkor mindenki nagyobb biztonságban lesz, ha te nem ülsz volán mögé.
Szerintem meg inkább az eddigi válasz adók trollkodnak, honnan tudná valaki, mennyire alap a sávtartás, ha még soha nem vezetett.
Ráadásul az sem igaz, hogy a kormányt nem kell mozgatni, a sávon belül is lehetnek kátyúk, vagy más kikerülendő akadályok, és az utam különben sem nyílegyenesek.
Ami igaz, hogy a sávtartást gyakorlással lehet tanulni, de megvan a technikája, az utat nem csak előre tekintve kell figyeni, hanem a két külső tükörből folyamatosan kontrollálni, hol halad az autó, és szükség esetén korrigálni.
Később már érzésből fog működni, de egy kezdőtől teljesen jó volt a kérdés.
#8#
Ez így van, az a legritkább eset, amikor nyílegyenesen vezet az út, és azon kormánymozdítás nélkül lehet egyenesen haladni.
Rutinos vezető már ezzel nem foglalkozik, de egy kezdőtől teljesen jogos a kérdés, hogyan kell a sávon belül haladni.
Kezdetben nem is lesz az annyira egyszerű.
Egy rutinos vezető már nem gondolkozik a hogyan-miérten, ha látja, hogy az úttesten kátyú, faág, eldobott flakon, vagy bármi más akadály van, többnyire nem azokon fog keresztül hajtani, hanem megközöli, vagy elmegy mellette, és nem az utolsó pillanatban rántja el a kormányt, hanem már úgy közelíti meg, tehát korrigál.
Ezt a kérdést anno én is feltettem, de nem itt, hanem az oktatótól kérdeztem, talán a második gyakorláson.
Rendesen el is magyarázta, hogy el kell nézni távolra, megtervezni hol szeretnék haladni, ha látom, hogy "ott" (és nem itt - mert lényeges különbség) valamit kerülni, közölni kell, ne érjen meglepetésként.
A sávon belül elfoglalt helyet pedig a két tükörből lehet ellenőrizni, ott látom, hogy két oldalt mennyi hely van, ajánlott a sáv közepén haladni, semmiképpen nem átlógva a másik sávba, és nem megyünk az útról lelógva sem.
A tanulónak azt is meg kell szokni, hogy cikázik a tekintete, egy pillantás az autó elé, egy pillantás a távolba, bele néz a tükrökbe, s közben látja az úttest melletti területeket is, nem mereven maga elé néz, és közben görcsösen markolja a kormányt
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!