Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Jogosítványnál a büntető...

Jogosítványnál a büntető pontok átruházhatóak másra?

Figyelt kérdés

Üdv a helyzet az volna hogy minap figyelmetlenségből át mentem a piroson(kb pont akkor váltott át).Megértem a büntetést és nem is ezzel van a gond.Hanem azzal volna a hogy a bátyámé az autó , és sajnálatos módon neki már nem kell sokk hogy el vegyék a jogosítványát a pontok miatt.Nem mellesleg kamionozik és ez az egyetlen pénz kereseti lehetősége.

Nem tudom hogy ilyenkor mik a lehetősek. Van e megoldás hogy én kapjam meg a pontokat?

2021. márc. 10. 15:34
 1/9 anonim ***** válasza:
87%

A büntetőpont nem átruházható senkire.

Viszont ha csekkes a bírság (tehát nem helyben kapott el a rendőr) akkor nincs büntetőpont csak a bírság.

2021. márc. 10. 15:41
 2/9 anonim ***** válasza:
29%

Egyfelol a pontok azok bizony szemelyhez kotodnek, nem is ertem hogy kepzelted hogy atruhazhatoak lennenek.

Masfelol: ha a batyadnak a kamionozas az egyetlen lehetosege, nem lehetne hogy vezethetne ugy is hogy kozben nem kap buntetopontokat?

2021. márc. 10. 15:45
 3/9 anonim ***** válasza:
53%

Tehát valójában az történt, hogy a bátyád átrongyolt a piroson, amúgy is úgy vezet, mint az állat teli van feketeponttal, de most fél, hogy bukja a jogsit, és keresitek a lehetőséget, hogy ő befizeti a büntit, de te vállalod magadra az elkövetést, és neked írják be a feketepontot...

De akárhogy is, szerencsétek van. A piros lámpa objektív felelősséges büntetés. Ez azt jelenti, hogy első körben a jármű üzembentartója felel. Ha nem mondja meg, hogy ki volt, akkor övé a bünti. Ha megmondja, akkor meg átszáll arra, akire vall.

Tehát ha ő azt vallja, hogy a te vezetted, és ezt te is elismered, akkor te vagy a vétkes, te fizetsz, tiéd a pont.

2021. márc. 10. 15:55
 4/9 anonim ***** válasza:
Te vezetted az autót, így természetesen te leszel megbüntetve. Objektív felelősség csak akkor van, ha nem lehet bizonyítani, hogy ki vezetett.
2021. márc. 10. 15:58
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Kiegészítve az előzőt: Az üzemben tartó csak és kizárólag az alábbi két esetben mentesül a kiszabott közigazgatási bírság megfizetése alól: 1. Ha járművét a szabályszegés időpontját megelőzően ellopták és ezt már jelezte a hatóságoknak. 2. Ha a gépjárművet az üzemben tartó a szabályszegést megelőzően másnak adta kölcsön, és erről mindkettőjük által aláírt, hivatalos dokumentum született, vagy a menetlevél igazolja. Tehát ha valaki arra hivatkozik a közigazgatási eljárás során, hogy a járművet nem ő vezette, akkor csak a fenti feltételek teljesülése esetén mentesül a bírság megfizetése alól. Ha nem, akkor bizony ki kell fizetnie a bírságot az üzemben tartónak/tulajdonosnak.
2021. márc. 10. 15:58
 6/9 anonim ***** válasza:
#3: nekem is pont ez jutott eszembe elsőre.... :) Kavarás van...
2021. márc. 10. 16:09
 7/9 A kérdező kommentje:
Egy anonim oldalon szerintem nincs értelme hazudni,bár lehet én vagyok naiv.Köszönöm a korrekt válaszokat.
2021. márc. 10. 16:17
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Előéleti pontok esetében nincs objektív felelősség, vagyis csak a járművezetőnek adhatnak, ha azonosították.

Ha a helyszínen nem állítottak meg és csak utólag jön a csekk, akkor szinte biztos, hogy senki nem kap előéleti pontot.

2021. márc. 10. 18:16
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha a helyszínen megállítva bírságoltak, akkor tudhatod, hogy te kaptál előéleti pontokat (~büntetőpontokat~), mert a bírsághatározaton azt is írásban odaadták.

Ha a bátyád, mint üzembentartó megkapta a közigazgatási bírságot, akkor láthatjátok, hogy nem láthatjátok a kiszabott előéleti pontokat. Ugyanis, a bírságot az objektív felelősség miatt az üzembentartó kapja, ez nem jelenti azt, hogy megállapították, hogy ő vezetett. Ki van zárva, hogy felvétel alapján kiszabott közigazgatási bírság esetén előéleti pontot is megállapító határozatot kapjon.

Ha csak gondolod, hogy mi lesz, akkor nem jól gondolod.

Ha megkapja (?), vagy megkapta (?) a bírságot, odaadod neki a pénzt, határidőre megfizeti, és kész. A bírság megfizetése után jogszabályi kötelezettség a bírságolás során keletkezett adatok záros határidőn belüli megsemmisítése. Nyoma sem marad, emiatt semmiféle gondja-baja nem lesz akkor sem, ha naponta csinálsz ilyet; csak pénzzel kell bírni.

Egyébként, ha akkor váltott pirosra, akkor nem is küldenek bírságot. Egyáltalán, volt ott bármi eszköz, aminek a felvétele alapján bírságot küldhetnek, vagy csak úgy gondolod, hogy bárhol, bárki, bármikor szabályt szeg, akkor megy a bünti az üzembentartónak?

2021. márc. 11. 02:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!