Milyen papírok kellenek az unokámnak az okmányirodában?
• Szükség van adás-vételi szerződésre.
Ezt 4 példányban szokták készíteni, 2-2 példány az eladóé és a vevőé, akik 1-1 példányt leadnak az okmányirodában, kormányablakban; a másik náluk marad.
Ahogy gondoljátok, de elég lehet kevesebb példány is. Az eladónak és a vevőnek is 15 napja van a bejelentésre, a szerződésen szereplő dátumtól számítva. Ha az eladó elmulasztja, semmilyen jogi eljárás nem indul ellene. Idegenek esetén önvédelmi okból célszerű megtennie az eladónak, ugyanis a nála maradó példányon igazolják a bejelentést, így ki tudja menteni magát, ha a vevő nem íratja át az autót és ő kap pótdíjat, bírságot adókivetést stb; továbbá a tudomásszerzés után el tudnak járni a mulasztó vevővel szemben. Esetetekben, vélem, nem szükséges neked is bejelentened, gondolom, biztos lehetsz benne, hogy az unokád elvégezteti az átíratást. (Én még idegennél sem jelentettem be az eladást. Jól ismertem a vevőt, halálbiztos voltam benne, hogy átíratja.)
• Az adás-vételi szerződésen a jogügylet jellegénél (visszterhes/ingyenes) az ingyenest kell aláhúzással megjelölni. (Ez jelenti az ajándékozást.)
• Vinni kell a te nevedre kiállított forgalmi engedélyt és törzskönyvet is, azokat bevonják.
Az unokád nevére kiállított új forgalmi engedélyt a helyszínen elkészítik, az ügyintézéskor megkapja. A nevére szóló törzskönyvet később, postán kapja meg.
Mindkét okmány kiállítási illetéke 6-ezer Ft. A 12-ezer Ft-ot bankkártyás fizetéssel, közvetlenül az ügyintézőnél a legegyszerűbb megfizetni.
• Esetetekben egyenesági rokonság miatt vagyonszerzési illeték megfizetése nélkül történik az átírás.
Az egyenesági rokonság bizonyításához nem kell sem közjegyzői, sem ügyvédi okirat; elegendő a megfelelő anyakönyvi kivonatok bemutatása átíratáskor.
Kell az unokád anyakönyvi kivonata, abból derül ki az édesanyja leánykori neve. És kell a lányod anyakönyvi kivonata is, abból derül ki a te neved. Így láthatja az ügyintéző az egyenesági rokonságot kettőtök közt; egyetlen anyakönyvi kivonat ezt nem mutatja.
• Az egyenesági rokonság miatt eredetiségvizsgálat sem szükséges.
• A járványhelyzet miatt csak előzetes időpont foglalással fogadnak.
Az időpontfoglalás lehetséges online, a Központi Időpontfoglaló Rendszerrel - Gépjármű átírása iránti kérelem (a járművek tulajdonjog-változásának nyilvántartásba vétele, törzskönyv és forgalmi engedély kiadásával) (30 perc) OKMIR00063 -, vagy telefonon.
A Központi Időpontfoglaló Rendszer használatához előzetes ügyfélkapu regisztráció szükséges. Ha nincs, de van e-személyi igazolvány (chipes, 2016. január 1. óta ilyet adnak), azzal otthonról is elvégezhető az ügyfélkapu regisztráció: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!