Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Milyen papírok kellenek az...

Milyen papírok kellenek az unokámnak az okmányirodában?

Figyelt kérdés
Odaszeretném ajándékozni az unokámnak az autómat. Milyen papírokra lesz szüksége neki az okmányirodában ha ajándékozási címen szeretném neki átadni az autómat? Elég az anyakönyvi kivonat neki, vagy kell az édesanyjának az anyakönyve is? (Az unokám anyja az én lányom)

2021. márc. 8. 10:33
 1/4 anonim ***** válasza:
Legjobb ha ott kérdezed meg.
2021. márc. 8. 10:36
 2/4 anonim ***** válasza:
Az online időpontfoglaló rendszerben le van írva
2021. márc. 8. 10:44
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

• Szükség van adás-vételi szerződésre.

Ezt 4 példányban szokták készíteni, 2-2 példány az eladóé és a vevőé, akik 1-1 példányt leadnak az okmányirodában, kormányablakban; a másik náluk marad.

Ahogy gondoljátok, de elég lehet kevesebb példány is. Az eladónak és a vevőnek is 15 napja van a bejelentésre, a szerződésen szereplő dátumtól számítva. Ha az eladó elmulasztja, semmilyen jogi eljárás nem indul ellene. Idegenek esetén önvédelmi okból célszerű megtennie az eladónak, ugyanis a nála maradó példányon igazolják a bejelentést, így ki tudja menteni magát, ha a vevő nem íratja át az autót és ő kap pótdíjat, bírságot adókivetést stb; továbbá a tudomásszerzés után el tudnak járni a mulasztó vevővel szemben. Esetetekben, vélem, nem szükséges neked is bejelentened, gondolom, biztos lehetsz benne, hogy az unokád elvégezteti az átíratást. (Én még idegennél sem jelentettem be az eladást. Jól ismertem a vevőt, halálbiztos voltam benne, hogy átíratja.)

• Az adás-vételi szerződésen a jogügylet jellegénél (visszterhes/ingyenes) az ingyenest kell aláhúzással megjelölni. (Ez jelenti az ajándékozást.)

• Vinni kell a te nevedre kiállított forgalmi engedélyt és törzskönyvet is, azokat bevonják.

Az unokád nevére kiállított új forgalmi engedélyt a helyszínen elkészítik, az ügyintézéskor megkapja. A nevére szóló törzskönyvet később, postán kapja meg.

Mindkét okmány kiállítási illetéke 6-ezer Ft. A 12-ezer Ft-ot bankkártyás fizetéssel, közvetlenül az ügyintézőnél a legegyszerűbb megfizetni.

• Esetetekben egyenesági rokonság miatt vagyonszerzési illeték megfizetése nélkül történik az átírás.

Az egyenesági rokonság bizonyításához nem kell sem közjegyzői, sem ügyvédi okirat; elegendő a megfelelő anyakönyvi kivonatok bemutatása átíratáskor.

Kell az unokád anyakönyvi kivonata, abból derül ki az édesanyja leánykori neve. És kell a lányod anyakönyvi kivonata is, abból derül ki a te neved. Így láthatja az ügyintéző az egyenesági rokonságot kettőtök közt; egyetlen anyakönyvi kivonat ezt nem mutatja.

• Az egyenesági rokonság miatt eredetiségvizsgálat sem szükséges.

• A járványhelyzet miatt csak előzetes időpont foglalással fogadnak.

Az időpontfoglalás lehetséges online, a Központi Időpontfoglaló Rendszerrel - Gépjármű átírása iránti kérelem (a járművek tulajdonjog-változásának nyilvántartásba vétele, törzskönyv és forgalmi engedély kiadásával) (30 perc) OKMIR00063 -, vagy telefonon.

A Központi Időpontfoglaló Rendszer használatához előzetes ügyfélkapu regisztráció szükséges. Ha nincs, de van e-személyi igazolvány (chipes, 2016. január 1. óta ilyet adnak), azzal otthonról is elvégezhető az ügyfélkapu regisztráció: [link]

2021. márc. 8. 14:39
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2021. márc. 8. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!