Jár a büntetés, ha a seb. korlát táblát valakik megfordították, így nem lehetett látni mi van ráírva?
Történt egy eset velem a minap, trafi előtt megfordították a táblát és ami eddig 70 volt, 50 lett volna.
Na én abba 63-mal szaladtam bele. Semmi nem indokolta volna amúgy az 50-et, ép eszű ember nem gondolná, hogy ott most lelassít. Annyit megtettem, hogy elvettem a gázt és lassultam, mögöttem már anyáztak, hogy mit csinálok, mert mondom, 50-el ott menni oylan, mint a vácin 40-el végigmenni.
Na mindegy, egy a lényeg, hogy a trafi fotózott és ma megkaptam a csekket elektronikusan is. Egyből telefonáltam a rendőrségre, hogy a fotó ugyan jogos, de nehéz betartani azt a korlátozást aminél a tábla 180 fokban el volt csavarva. Azt mondják menjek be holnap a megyek kapitányságra minden okiratommal, ott majd utánanéznek.
Namost én azt tudom, hogy a törvény nem ismerése nem mentesít a betartása alól, de ez szerintem más helyzet. Ha például nincs tábla, akkor lakott területig, annyi amennyi eddig volt, kivéve kereszteződés és feloldó tábla után, mert akkor meg 90. Ha meg van fordítva a tábla vmi huligánok által akkor szerintem ugyanez a helyzet.
1: dehogynem. 34.000Ft volt a csekken. vagyis van, mert majd hétfőn (következő munkanap) megyek be vele.
2: igen, ritka :) de a ritka nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy van :)
Nem teljesen tiszta, amit írsz.
Lakott területen haladtál vagy azon kívül?
Az elforgatott tábla előtt volt valamilyen sebességkorlátozó tábla, amit felülírt volna a tábla ha nincs elforgatva, vagy az adott területre alapból érvényes sebességkorlátozás volt érvényben (50 / 90)?
4: lakott területen kívül természetesen, különben felelesleges az 50-es tábla. lakott területen belül nincsen 50-es tábla :), mert minden ekreszteződés után más értéket mutató tábla hiányában 50 a korlát.
Lakott területen kívül van az út, 90 a seb korlát, de tábla miatt csak 70 végig. aztán egy megfordított tábla jelzett volna 50-et, egyből a fák mögött trafi híd. Valaki jól szórakozott.
34-ezer Ft-os bírságot nem szabnak ki.
Gyorshajtásért 30-ezer, 45-ezer, 60-ezer stb. bírság szabható ki: [link]
Más szabálytalanságok esetén előírt kötelező bírságok is 5-ezerrel maradék nélkül oszthatók: [link]
Még olyan szabálysértések esetén is, amelyeknél nincs megszabott, kötelezően alkalmazandó bírságösszeg, és így a Szabálysértési Törvény által megszabott 5-ezer forinttól 50-ezer forintig állapíthat meg bírságot a hatóság, 5-ezerrel maradék nélkül osztható összeget szoktak kiszabni.
Az 5-ezerrel való oszthatóság azért fontos, mert ha adott szabálysértéseknél, a bírságolt megfizetés helyett közérdekű munkára, vagy szabálysértési elzárásra történő átváltást kér, vagy meg nem fizetés miatt bíróság ilyenre váltja át a pénzbírságot, ott egynapi 6 órányi közérdekű munka, illetve egynapi szabálysértési elzárás 5-ezer Ft-nak felel meg.
És 50 km/órás megengedett legnagyobb sebességnél 63 km/h-val történő haladás esetén nem küldenek bírságot, ahhoz legalább 66 km/h-val kell haladni. Plusz, még ehhez is pechesnek kell lenni, mert a mérőeszköznek a megengedett tűréshatár tartomány kedvezőtlenebb legszélső értékén működőnek kell lennie.
Emberek, lefordítom.
Lakott területen kívül haladt emberünk. Alapesetben 90 ugye a limit, de 70-es tábla van, majd 50-es tábla következik, ezt követi a trafipax. Az 50-est elfordította valaki, így azt gondolhatja joggal mindenki, hogy továbbra is 70 a plafon. Aztán hatvanakármennyiért mégis jön a csekk, mert a traffipax 50-re van beállítva.
Ilyenkor ugye kérdés, hogy tudod-e bizonyítani az elfordítás tényét. Ha igen, nyert ügyed van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!