Szülők, megtanítjátok vezetni a gyereketeket azelőtt, hogy hivatalosan elkezdhetné autósiskolában megtanulni?
10 éves koromban már kormányoztam apám autóját. Ölében ültem és persze a legutolsó mellékutcában. 18 évesen nagyapámmal mentünk párszor egy félreeső telepre gyakorolni. Most meg már rajtam a sor, unokaöcsém többször kormányozta az autómat. Illetve játszhat az autós játékommal (persze kormány és pedál van hozzá).
Sokat számít, hogy ilyen módon érintkezik már a vezetéssel. Arra kell figyelni, hogy elavult technikákat ne adjunk tovább.
Szülőként simán megmutatnám 16-18 éves gyereknek.
Nyilván nem forgalomban, hanem kivinném valami csendes, elhagyatott placcra, útszakaszra ahol nincs forgalom, nem zavar senkit, de az alap kezelést tudja gyakorolni.
Illetve már vezetés oktatás mellett is elvinném. Már csak azért is, mert az alap 30 óra nagyon kevés, nulláról indulva főleg. Nekem anno az időm nagy részét az alap edál kezelés, váltás vitték el. És rengeteget segített, hogy pár alkalommal csak az alap elindulás-megállás, parkolás dolgokat tudtam yakorolni öcsém kocsiján.
Vagy például nekem tök jül jött volna, ha nem "forgalomban" tanulok. Volt, hogy kértem az oktatót, hogy legyen egy "csak parkolás" óra, aztán valahogy elfelejtődött, csak vezetgettem körbe körbe és alkalmanként 1-2 parkolás volt.
Elég vegyes a felhozatal. Többen vannak azok, akiknek 0 tapasztalata van, ez egy kicsivel több rutinpályát igényel.
Viszont vezetési tapasztalatról nem lehet beszélni egy tanulónál sem, csak az első 2-4 vezetési órán könnyebb velük, de a 30.-40. óra körül már nincs semmi előnye azzal szemben aki 0 tudással jött (ugyanolyan képességű, tehetségű fiatalok között).
Szóval könnyebbség, ha a tanuló eltud indulni, és képes kettesbe tenni az autót, de ezt bárki megtudja tanulni, viszont a forgalomba részt venni, odafigyelni mindenkire, reagálni rájuk megfelelően, ez az igazi nehézség.
Én a négyes válaszoló vagyok.
Nekem például itt a faluban (messze lakunk a központtól, elég üresek az utcák errefelé) volt egy-két neccesebb szitum, az egyiknél például szűk helyre kellett félreállnom a szembejövő elől úgy, hogy fél méterre ott volt mellettem a víz (Ráckevei-Duna), majd mikor mellém ért, elindulni. Nem fogom elbízni magam, de ez szerintem nem a kettesbe tudom tenni kategória (egyszerre kellett figyelnem az elindulásra, a fél méterre mellettem álló autóra, valamint arra, hogy ne menjek a vízbe).
Nem vagyok szülő, de van jogosítványom, 17 éves koromban tettem le. Én először pont a 17. születésnapom körül vezettem autót. Igazából tervben volt már az autósuli, és ki akartam próbálni a vezetést. Szóval anyukámmal elmentünk ki a városból, ilyen elhagyatott utakra, ott mentem pár kört (nem nagy távolságra kell gondolni). Nos, csak párszor mentünk el vezetni, mert egyik alkalommal pont a semmi közepén ott ment egy rendőrautó, és na, fene se gondolta volna, hogy ott kint is szoktak járkálni. És erre tökre beijedtem, mert nem akartam volna se azt, hogy engem eltiltsanak a vezetéstől, se azt, hogy anyukám járja meg ugye, mert hogy jogosítvány nélkülinek átengedte a kormányt... Szóval többször nem akartam menni. Végén ezután fél évvel jutottam el a gyakorlati órákig autósuliban, és azelőtt ismételten párszor kimentem anyával vezetni, csak még is az elindulást, meg a sebességváltást, meg ilyenek. Szóval, hogy ne legyen annyira idegen. De egyébként a szüleim nem voltak annyira ellene annak, hogy kimenjünk vezetni, habár ők is folyton mondták, hogy ne vegyem szentírásnak, amit ők mondanak, mert lehet az oktató máshogy fogja tanítani, meg minden, szóval hogy na, ne véssem a fejembe azt, amit ők mondanak vagy ő tőlük látok.
Meg amúgy már fiatalabb koromban, mikor a testvéreim tanultak vezetni, akkor is kérdezték a szüleim, hogy nem-e akarom kipróbálni. Akkor lehettem ilyen 14 körül. De végül is nem próbáltam ki akkor.
Amúgy szerintem tök jó, ha betudja indítani a gyerek az autót, meg ha a sebességváltó sem ismeretlen neki, de egyébként a szülő úgy se tudja megtanítani a gyerekét vezetni. Mármint, rendes forgalomba úgy se tudnak bemenni, és az a lényeg, mert amúgy tényleg csak az elindulást, meg a sebességváltót tudod gyakorolni, nem vagy forgalomban, se semmi ilyen. Szóval a szülő csak a nagyon alapokat tudja megtanítani, mert a vezetés nem csak abból áll, hogy beindítsd az autót, hanem a forgalomra is kell figyelni, az útjelzésekre stb.
10 évesen kezdtem el tanulni az autóvezetést, akkor még ölben, majd 12 évesen már önállóan, parkolás, tolatás, minden ment
nem is volt gond a vizsgákon, az oktató első órán mondta hogy mehetnék is, nem kéne végigcsinálni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!