Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » November 17-én lejáró szgk.for...

November 17-én lejáró szgk.forgalmi engedély a vészhelyzet miatt szerintetek meddig érvényes ??

Figyelt kérdés

#forg.eng.érvényessége #vészhelyzeti rendelkezések
2020. nov. 15. 13:54
 1/5 anonim ***** válasza:
29%
November 17-ig.
2020. nov. 15. 14:04
 2/5 anonim ***** válasza:
18%

Pedig első jól írja, nem tudom miért kell lepontozni.

November 17.

Ennyi.

Most csak a diákigazolvány matricájára van hosszabbítás.

Persze most én is kapom majd a pirospacsit, mert a kérdezőnek nem tetszik, hogy vinni kell műszakira.

2020. nov. 15. 15:43
 3/5 anonim ***** válasza:
73%
Orbán jól érthetően megmondta, hogy a lejáró okmányok érvényessége értelemszerűen addig tart, amíg amjárvány miatt ilyen állapotok vannak. A vizsgaállomások nem fogadnak. Hallgasd a rádiót, és januárban(vagy később) megtudod mikor is nyitnak újra. Akkor két heted lesz, hogy bejelentkezz. Tehát nyugi, a rendőr nem szól, csak ha elmúlik a zárlat, az még pár hónap.
2020. nov. 15. 16:54
 4/5 anonim ***** válasza:
68%
Ha ide kiírtad a kérdést, akkor pontnannyi pöttyentéssel a gúgliba is beírhattad volna. Ott megtudhatod, hogy legalább hatvan napot csúszik minden lejáró okmány érvényesítési határideje(kivéve az útlevél)
2020. nov. 15. 16:58
 5/5 anonim ***** válasza:
95%

Meghosszabbodik az érvényesség.

A kormányrendeletben külön megnevezik: „ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét,”.

A Kormány 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról

„1. § (1) A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet [*¹↓] szerinti veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 89. § (1) bekezdése szerint meghosszabbított érvényességű okmányokat is – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek.”

Ez a rendelet a 4. § (1) szerint 2020. november 14-én lépett hatályba és az 5. § (2) szerint 2021. február 8-án veszti hatályát.

Lásd: Magyar Közlöny 2020. évi 246. szám: [link]

┌─ *¹ A feni kormányrendeletben hivatkozott 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 2020. november 4-én lépett hatályba.

Lásd: Magyar Közlöny 2020. évi 237. szám: [link] ─┘

Ez azt jelenti, hogy a 2020. november 4-től, a jelenleg kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek „a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét”.

2020. november 17. 2020. november 4. után van, és akkor is a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napon belül lenne, ha a veszélyhelyzet kihirdetése napján mindjárt be is jelentették volna annak megszűnését. ─┘

A jogi helyzet szerint bőven lesz időd a vizsgáztatásra, 17. után is.

Arról nem tudok, hogy a műszaki vizsgaállomások bezártak; természetesen ettől még lehet. Azt viszont tudom, hogy tavasszal is sokan állították, hogy bezártak, pedig működtek. Én is az esedékességekor, áprilisban vizsgáztattam az autóm, nem akartam kivárni a felhalmozódott elmaradt vizsgák miatti tülekedést. Nem csak én gondolkodtam így: azt mondták, hogy kb. 60% annyi vizsgáztatást végeztek naponta, mint régebben, mikor minden a maga rendje szerint történt.

2020. nov. 15. 18:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!