Biciklis zebrán kinek van elsőbbsége?
Több helyen is van a fővárosban olyan zebra, amelyen biciklivel át lehet hajtani (mert bicikliutak közötti zebra, és a lámpán bicikli jel is jelzi, hogy biciklivel szabad áthajtani rajta), és az oldalról bekanyarodó autósoknak pedig akkor van zöld lámpájuk, amikor a zebrán is. Ilyen esetben a biciklisnek van elsőbbsége, vagy az autósnak?
(Tegnapi nap folyamán biciklivel hajtottam át egy biciklis zebrán zöld lámpánál és egy bekanyarodó autós - akinek egyébként szintén zöldje volt - majdnem elgázolt, satufékeznie kellett, aztán magabiztosan ordibált ki az ablakon, hogy biciklisnek nincs elsőbbsége)
Nincs olyan, hogy "biciklis zebra".
Ezek gyalog- és kerékpárutak, pontosabban azok átvezetése.
A kanyarodó járművel szemben elsőbbsége van az egyenesen haladó kerékpárosnak. Ha nincs lámpa, akkor is ugyanez érvényes.
Az 1-es válaszát annyival egészíteném ki, hogy ahol nincs villanyrendőr, alapesetben úgy igaz, ahogy ő mondja.
Viszont gyakori, hogy kereszteződésnél az alapszabállyal ellenkező értelmű táblázást alkalmaznak (többnyire körforgalmaknál), ott nyilván a tábla határozza meg az elsőbbségi viszonyokat.
Ha kerékpársáv, kerékpárút, akkor a KRESZ szabályai érvényesek. Azaz lámpa, vagy lámpa híján táblák, anélkül pedig egyéb szabályok (jobbkéz, kanyarodási szabályok stb) értelemszerűen.
Nekem volt ilyen balesetben részem. Mentem észak fele pesti oldalon a Szabadság hídnál, át a kerékpárúton egyenesen, valaki meg jobbra akart kanyarodni a hídra. Utolsó pillanatban döntött úgy, hogy satufékez, amikor már a kerékpárút tetején volt, mert úgy tűnt számára, hogy nem fogok megállni és el fog ütni. A mögötte lévő autó meg nekiment hátulról. Én csak mosolyogtam és vártam, hogy engem fognak hibáztatni. Először persze engem próbáltak (mert szerinte én piroson mentem át, meg amúgy is zebra), aztán amikor rávilágítottam, hogy telezöld, kerékpárút, nem zebra és én mentem egyenesen, ő kanyarodott, akkor meg egymás ellen fordultak. Rendőr is jött, szondát is fújtunk, mondta a rendőr, hogy menjek nyugodtan dolgomra, miután megadtam az elérhetőségeim.
Viszont az ilyen, zebra mellett vezetett kerékpárutat jelzik valamilyen módon. Ha nincs ilyen, csak szimplán egy zebra, akkor az autósnak van elsőbbsége.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!