Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ilyenkor mit ír elő a törvény?

Ilyenkor mit ír elő a törvény?

Figyelt kérdés

Ha elkezdem a jogosítványt, de megbukom forgalmin például kétszer, aztán úgy döntök, hogy többet nem megyek vizsgázni(mert mondjuk elfogyott a pénzem), majd két év múlva (tehát, amikor már kifutottam az időből) újrakezdem az egész jogosítványt a KRESZ-től, akkor háromszor vagy újra ötször próbálkozhatok a forgalmi vizsgán?

Fontos kérdés lenne ez számomra.

2020. aug. 8. 12:19
 1/4 anonim ***** válasza:
29%
Kétlem, hogy az egyes alkalmak összeadódnának. Szerintem ugyanolyan tanuló leszel ugyanolyan feltételekkel, mint bárki más.
2020. aug. 8. 12:49
 2/4 anonim ***** válasza:
42%

Teljesen elölről kell kezdeni, ha lejárt a két év.

Újra kell kresz tanfolyam, vizsga, gyakorlati vezetés, és ugyanúgy 5 forgalmi vizsga alkalom lesz, mint bárki másnak.

Egyedül az eü vizsgát nem kell újra csinálni.

2020. aug. 8. 13:00
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, akkor megnyugodtam!
2020. aug. 8. 13:41
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Törvény semmit sem ír róla, mert nem törvény szabályozza. Persze, ettől még hatályos jogszabályi rendelkezés.

„A rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálathoz a külön jogszabályban előírt gépjármű vezetési gyakorlatból tett öt sikertelen vizsga számításánál a megelőző két éven belül, azonos kategóriában tett forgalmi vizsgákat kell figyelembe venni.”

↑ 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól 14. § (4)

Képen: [link]

Vagyis, ahogy egy-egy sikertelen forgalmi vizsga óta eltelik 2 év, az már nem számít be a sikertelen vizsgák közé.

Nem tudom kihámozni a kérdésedből, hogy ezügyben mi a helyzet?

A letelt 2 év, gondolom, arra vonatkozik, hogy a sikeres elméleti vizsga óta eltelt 2 év, emiatt az, érvényét vesztette. Így, csak újabb elméleti tanfolyamvégzés és sikeres elméleti vizsga után kezdheted a gyakorlati képzést, és utána tehetsz gyakorlati vizsgá(ka)t.

A sikertelen gyakorlati vizsgáid nyilván később voltak, mint a sikeres elméleti vizsga. Hogy mire eljutsz az újabb gyakorlati vizsgalehetőség(ek)ig, addigra hány sikertelen gyakorlati vizsgád lesz 2 éven belüli, azt nem tudhatom. Legfeljebb kettő lehet, vagy lehet egy, de akár egy sem. Mindig az adott gyakorlati vizsganapon kell számba venni az előző két évet: abban volt-e, és ha volt, akkor hány sikertelen gyakorlati vizsga.

A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható

itt: [link] (NET JOGTÁR), vagy

itt: [link] (NEMZETI JOGSZABÁLYTÁR).

2020. aug. 9. 00:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!