Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Valaki segítene elmagyarázni...

Valaki segítene elmagyarázni hogyan kell használni a kuplungot elinduláskor?

Figyelt kérdés
Már több órán is túlvagyok, és el tudok indulni, de mindig olyan sokáig tart, mire a kocsi elindul. Úgy tanította az oktató, hogy nyomjam le a kuplungot, adjak gázt, aztán kezdjem el lassan felengedni, és amikor a kocsi elindulna, tartsam meg. Ezzel nincs is gond, de ez olyan sokáig tart, mire végül elindul. És ha a városban megyek, és zöldre vált a lámpa, mire így elindulok, egy csomó idő eltellik. Kérdeztem másokat, ők úgy szokták, hogy nyomják le a gázt, a kuplungot pedig közben lassan engedik fel. Tehát a kettőt egyszerre. Most akkor melyik a jó? Vagy mindkettő? Bocsi a sok kérdésért, tudom, hogy az oktatót kéne kérdeznem, de mikor legutóbb valamit kérdeztem, úgy reagált, hogy "Hát hogy lehet ilyet kérdezni???".. Oktatót nem szeretnék váltani, mert amugy kedvelem, csak miközben elrontok valamit.. olyankor nem annyira :D köszi a válaszokat.
2010. aug. 4. 12:42
 1/6 A kérdező kommentje:
Azt kifelejtettem, hogy még csak rutinon vagyok.
2010. aug. 4. 12:43
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Mindig kimyomott kuplunggal indítasz. A kinyomás szó tulajdonképpen azt jelenti, hogy egészen benyomod padlóig. A indítókulccsal indítasz, majd a gázra lépsz és közben lassan engeded fel a kuplungot. A kettőnek /gáz és kuplunk/ mindig összhagban kell lennie az indításkor. Ebből következően tanítják meg az un. mérlegállást, ami azt jelenti, hogy a kuplung és gáz összhangjával meg lehet tartani a kocsit mozdulatlanul akár az emelkedőn is.
2010. aug. 4. 12:54
 3/6 anonim ***** válasza:
elkezded felengedni (akár gyorsan is) majd a "surlodási" ponton megtartod egy kicsit amig megmozdul az auto, utána pedig felengeded teljesen.
2010. aug. 4. 12:56
 4/6 anonim ***** válasza:
59%
"Sok" gáz először,kuplungot engedd fel a feléig,aztán ha már megy az autó engedd fel teljesen még több gáz,20 km/hnál pedig válthatsz 2esbe.
2010. aug. 4. 13:03
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ehhez rutin kell, érezned kell, a súrlódási pont, meg a gázpedál reakciója minden kocsiban más és más.

De igen, ha kinyomod a kuplungot, tartod a gázt (nem tőgázon, hanem az alapjárat fölött valamennyivel) és ráengeded a kuplungot... ez így mondjuk elég lassú, de biztosan nem fulladsz le.

Ha gyorsan akarsz indulni a zöldnél, akkor kuplungot kinyomod, nagyobb gáz és egyszerűen gyorsabban engeded fel a pedált (nem leugrasz róla)

Gyakorolj, ha esetleg a családnak van autója, akkor érdemes a szüleidet megkérni, hogy segítsenek neked, hidd el elméletben nem lehet ezt megtanulni, ennek rutinszerűen gyorsan menni kell, úgy hogy közbe ezer más dologra figyelsz a forgalomban, de erre nem... :)

2010. aug. 4. 13:06
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a válaszokat :)
2010. aug. 4. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!