Kereszteződésnél ugye a kisebb ívben kanyarodónak van elsőbbsége?
Van egy kereszteződés, 2-2 sávos mind a 4 irányba. Mindig a szemben állóknak van zöld természetesen. Én állok a járdához közelebbi külső sávban, jobbra akarok kanyarodni, indexelek is.
Szemközt mind a külső, mind a belső sávból akarnak szintén (nekem) jobbra kanyarodni, ugyanarra amerre én.
Zöldre váltotta a lámpa. Elindulunk és egyszerre érünk a sávhoz és minden ilyen helyzetben ugyanott engem dudálnak le! És nem egy ember!
Én úgy tudom, hogy egyenrangú, de lámpás kereszteződésnél a kisebb ívben kanyarodónak van elsőbb sége! Máshol mindnhol betartják, de ott nem. Csak én nem értem?
(vác, mol benzinkút felől kanyarodok lepest fele.)
Tényleg gáz ilyeneket kérdezni ha jogosítványod van.
Ott van előtted az elsőségadás kötelező tábla, mindenkinek elsőbbséget kell adni, aki a főúton érkezik, és a szemközti utcából kikanyarodó is a főúton halad, mire oda ér a becsatlakozáshoz
Nincs jogsim :d 16 vagyok. Tudom a kérdés úgy szól, mintha én lennék a sofőr, pedig csak a sofőr szemszögéből nézem...
És rosszul fogalmaztam, mert két külön kereszteződésre gondolok. Egyi kaz a váci, másik pedig ez a váci úti.
A váci útinál viszont ahol MINDENKINEK van lámpája a kisebb ívben kanyarodónak van elsőbbsége. Nem biztos, hogy értitek miről beszélek..
Létezik a kanyarodási szabály, de annak gyakorlati alkalmazásakor figyelembe kell venni, az "egyéb" tényezőket.
A képen lévő helyzetet nézve, ha a szemben lévő piros autó balra szándékozik kanyarodni, a kép alján látható teherautó viszont egyenesen halad, akkor a teherautónak elsőbbsége van a piros autóval szemben (kanyarodási szabály.
Miután ráfordult a főútra, ott már elsőbbsége, nem kell kiengedni a jobbra kanyarodni szándékozót, ott van az elsőbbségadás kötelező tábla előtte, neki meg kell állni, ha a főúton jármű közelít, ebben az esetben nem alkalmazható a kanyarodási szabály.
"Aki innen kanyarodik ugyanabban az időben mint szemből, akkor nekem van elsőbbségem ugye?"
Nem. A "mackósajt" szerinted miért van ?
Ha valaki beég, akkor soha nem ismeri el, hanem mindig jön, hogy nem is én, hanem valaki más. Hát persze.
Az ív mérete mindegy. Ha jobbra kanyarodsz 15 méteres sugáron, a szemből jövő balra 8 méteres íven, akkor szerinted neki van elsőbbsége? Hát nem!
Az egymással szemben lévők edetén érvényesül a kanyarodási szabály, kivéve azt, ha tábla mást mutat.
Ez lehet kanyarodó főút, vagy olyan kereszteződés, ahol nem a balról/jobbról érkezőnek van elsőbbsége, hanem a kieg. tábla szerint mondjuk szemből és jobbról.
Ilyenkor hiába mennél egyenesen, elsőbbsége van a kanyarodónak.
A mutatott helyen neked macisajt van, a másik jármű meg a védett irányban van már.
Nincs minimális távolság előírva. Ha csak öt métert jött ott, akkor már elsőbbsége van.
"(vác, mol benzinkút felől kanyarodok lepest fele.)"
Ott ha te a MOL-kút felől kanyarodsz Budapest felé, akkor te már tulajdonképpen egy másik kereszteződésben vagy. Értsd: aki a Zöldfa felől kanyarodik ki, neked annak elsőbbséget kell adni. Elég sokszor kanyarodtam már ki a Zöldfa felől a körforgalom felé, és eddig minden MOL-kút felől érkezőnek egyértelmű volt a szitu. Ezekszerint neked nem. Egyébként ha te a MOL-kút felől érkezel, akkor nincs lámpád, csak egy kanyarodó sávod táblával. Vagy te a lámpától akarsz jobbra kanyarodni? Mert akkor nagyon nagy a baj :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!