Ez a kis szöveges tábla elegendő figyelemfelhívásként a fizetős parkolóra?
A mai napon belefutottam egy ilyen pofátlan parkolóba, ahol azt hittem, hogy nem kell fizetni, de mégis kellett. Bár láttam a parkolójegy automatákat szétszórva az úton, úgy gondoltam, hogy azok a főúton lévő párhuzamos parkolóhelyekre vonatkoznak. Ezt a gondolatot 3 dologra alapoztam:
1. A parkoló mellett egy étterem található.(tudom, ez kb. semmit nem jelent, a legtöbb étteremnél fizetős a parkoló)
2. Az étterem egy 10 emeletes lakótömb földszintjén van. Lássuk be, ebből már nem is annyira hülyeség feltételezni, hogy ingyenes. Elvégre elég gáz lenne, ha reggel 8-kor el kéne húznod otthonról, mert másképp fizethetsz a saját "udvarodban" hagyott kocsiért.
3. Nem találtam semmilyen táblát, ami a Parkoló Zónára hívná fel a figyelmet. Persze végül megpillantottam egy Parkoló Zóna vége táblát, de a kezdetét semmi nem jelölte. Kivéve ezt a kis szutyok táblát, amit a kocsiból nem látsz rendesen, és hacsak nem vagy időmilliomos, nem mászol át az út túloldalára elolvasni.
Erről lenne szó egyébként:
[link] ,21.6220078,3a,15y,123.22h,88.83t/data=!3m6!1e1!3m4!1snt8iwuOFVlfgub6EU2HbNw!2e0!7i13312!8i6656
Szóval végül bizonytalan voltam, és próbáltam venni parkoló jegyet, de nem sikerült. Beírtam a rendszámot, leokéztam, bedobtam a pénzt, és megint leokéztam(ahogy az automata is írta), de aztán a jegy helyett csak kidobta az összes pénzt. Esett az eső, szóval marhára nem volt kedvem elsétálni az utca másik végére a következő automatához, így végül hagytam a jegyvásárlást.
Mielőtt bárki kötekedni kezdene:
Elismerem, hogy hibáztam, és kifizettem a bírságot. De érdekelne, hogy valaki közületek járt-e már így esetleg, illetve hogy a törvény szerint egy ilyen odahajított tábla elegendő a fizetős parkoló jelölésére? Mert amikor a KRESZ órákon ültem, nekem senki nem mondta, hogy oda kéne figyelnem az ilyen kocsiból nézve apró betűs táblákra...
Előre is köszönöm az értelmes válaszokat és bocsi a szóhasználatért, de piszkosul felhúzott ez a dolog! :)
A KRESZ-nek nincs köze a parkoló automatákhoz.
Egyébként, mielőtt büntit adnak, megnézik hogy az automata működik-e. Ha több automata is van, akkor már le is védték magukat. Sajna, ez ilyen.
Hát az az automata, ami a legközelebb volt, egyértelműen nem működött. És hogy nézik meg? Minden jegy nélkül parkoló kocsinál bedobják a 150 forintot, hogy ad-e jegyet? Nem hiszem. Egyébként a "cég" saját oldalán a gyakran ismételt kérdéseknél ezt találtam:
"Elmentem jegyet váltani. Miért büntettek meg ez idő alatt? Nincs türelmi idő?
Az első jegy megváltására nincs, ekkor a leparkoláskor haladéktalanul meg kell váltani a jegyet, mert ha az ellenőr a gépkocsihoz ér, azonnal meg kell kezdenie az ellenőrzést.
A megváltott parkolójegy lejárta után egy óránál rövidebb időre történő díjfizetés esetén 5 perc, egy órára vagy annál hosszabb időre történő díjfizetés esetén 15 perc türelmi idő áll rendelkezésére ahhoz, hogy elhagyja a parkolóhelyet, vagy megváltsa következő parkolójegyét."
Ezek szerint akkor, ha nem sz@rom le(már bocsánat), és elmegyek a másik automatához, akkor is ott fogadott volna a csekk. Akkor mivel vagyok előrébb? Merthogy nem hiszem, hogy a parkolóőr járőrözött volna esőben(azért a magyar munkamorál nem olyan jó), szóval tuti, hogy figyelt valahonnan, és azt várta, hogy elmenjek a kocsitól.
A legközelebbi sarkon van zóna kezdete tábla:
[link] ,21.6215352,3a,15.3y,113.07h,87.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1siztpQ07WC7k0Qewat_h5zA!2e0!7i13312!8i6656
Ha ott van, akkor elvileg a zóna többi határán is kell lennie, úgyhogy törvényileg magadra vethetsz... persze könnyű az ilyet benézni, de attól még szabályos. Én előírnám, hogy jelölje mondjuk zöld színű csík a járda szélén, ha fizetni kell a parkolásért, a mozgássérült parkolóhelyet pedig fessék teljes terjedelmében kékre, de sajnos nem én hozom a rendeleteket.
Eső után köpönyeg, de mobilparkolással GPS-alapon belőheted, hogy fizetős-e a terület, és még az automatáig sem kell elmenned. Én a simple-t használom, és meg vagyok elégedve vele (nem reklám, tényleg): [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!