Egyetemen azt a feladatot kaptuk, hogy egy autóemelőt kell elemeznünk?
Ezeket az adatokat meg kell adni:
az autón lévő csatlakozási pont magassága a talajtól (leeresztett gumiabroncsot feltételezve),
a kerékcseréhez szükséges emelési magasság (felfújt / cserélt gumiabroncs esetén).
Az lenne a kérdésem, hogy ezt nekem kell lemérnem, vagy meg lehet nézni például a az autó kezelési útmutatójában?
Nem hiszem hogy ilyen logikával el lehet jutni egyetemig...
Kiválasztasz egy kocsit. (hasraütöttem, Suzuki S-Cross)
Brosúra letölt, megnéz.
Van olyan, hogy szabad hasmagasság, ez itt 180 mm.
Ami még kell, a kerákméret: 215/60 R16
AMi azt jelenti, hogy a felni 16 coll átmérőjű, és a gumi oldalmagassága 215*0,6=129 mm.
Adjunk a guminak 15 mm falvastagságot a futófelületnél, ha leereszt, akkor 129 helyett csak 15 mm-re van a felni a földtől. Azaz a hasmagasság is csökken, 180-129+15=66 mm-re. Persze ez a magasság kicsit több lesz, mert a küszöb nem párhuzamosan süllyed, mert azonos oldali másik kerék még tartja, de az emelési pont keréktől való távolságából, a tengelytávból ki tudod számolni mennyi lesz, te leszel a mérnök, én csak egy buta műszerész vagyok.
Az emelési magasság pedig a szabad hasmagasság + annyi, amennyire a rugó őssze van nyomva a kocsi súlya által. Adjunk ennek 50%-ot, így már akkor is el fog emelkedni a kerék, ha a rugó már teljesen kirúgta magát.
És nincs semmilyen gépész vagy mechanikai végzettségem, ez csupán JPÉ (józan paraszti ész).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!