A szabályok szerint, rollerrel lehet úttesten közlekedni?
Első, gyalog is lehet közlekedni bizonyos szakaszokon, pedig én sem vagyok jármű.
Amúgy ott lehet, ahol a gyalogosok is mehetnek, de nem ajánlom
"... az elektromos roller akkor vehet részt a közúti forgalomban, ha rendelkezik típusjóváhagyással. A típusjóváhagyást a jármű gyártójának kell megkérni a sorozatgyártás előtt, a jóváhagyási számot fel kell tüntetni minden jármű adattábláján, ha közúti járműként jóváhagyták. Ráadásul a járda és a kerékpárút is a közút része, ott a közúti közlekedés szabályainak megfelelően szabad közlekedni. Amennyiben a jármű nem rendelkezik közúti járműre vonatkozó jóváhagyással, akkor a közúton (úttesten, kerékpárúton, járdán) nem közlekedhet."
Forrás: [link]
A jelenlegi jogi helyzet nem teljesen egyértelmű, mert a KRESZ alapján akár kerékpár is lehetne, de a területen jártas szakjogászok általánosan elfogadott véleménye az, hogy rollerrel tulajdonképpen sehol nem szabályos közlekedni közterületen, mert nem jármű. Sem elektromossal, sem hagyományossal. Hogy ez pontosan miért van, azt szerintem egy ügyvédtől kérdezd meg inkább.
Ugyanakkor a rendőrség az indexes feljelentés ügyében (valaki feljelentette őket, mert elektromos rollereztek egy videóban) teljesen másként értelmezte a jogot, és megpróbálták a segédmotoros kerékpár definícióját rászuszakolni az elektromos rollerre. Valószínűleg a rendőrségnek nincs igaza az ügyben, de ez jól mutatja a jelenlegi jogi káoszt.
Ami biztos:
-ha úgy közlekedsz vele, mintha kerékpár lenne, egyébként a KRESZt betartva, akkor senki nem fog megbüntetni (legalábbis Budapesten)
-ha balesetet szenvedsz, akkor a jog nem véd. Ha egy baleset során kár keletkezik pl. egy autóban, akkor még akkor is neked kell kifizetni, ha egyébként a másik fél lett volna a hibás, ha te kerépárral közlekedtél volna.
A fentiek fényében javaslom, hogy mérlegeld a kockázatokat, és dönts te. Én rollerrel járok minden nap dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!