Most vettem egy használt autót még sosem volt se kocsi se motor, a súlyadót kipostázzák vagy idén nekem már nemkell fizetni? Augusztus 15-én vettem vagy az elsö csekket az önkoriba kell kikérni?
Szia!
A főszabály a súlyadóra a törvény szerint az, hogy az fizeti, akinek az év 1. napján a tulajdonában van az autó.
Viszont aki később vesz autót annak is fizetnie kell. A megszerzés hónapját követő 1. v. 2. hónaptól az év fennmaradó részére (tehát időarányosan).
Ha a kormányablakba bejelentetted a vételt, akkor elindult a gépezet, és előbb utóbb a lakóhelyed szerint illetékes önkormányzat küldi a határozatot az összegről és a csekket.
Most elvannak a szeptemberben esedékes helyi adókkal, és a választásokkal. Ha szeptember végéig nem kapsz semmit, akkor érdemes rákérdezni az önkormányzat adóirodájánál az ügyedre.
Nem kell semmit csinálnod, ha pénzbeszedésről van szó, akkor működik a mindenen átívelő, komplex rendszer, jönni fog a csekk.
Ahogy előttem írták, nálunk is éves két részletben kell fizetni, ha az előző tulaj csak az elsőt fizette be, akkor kapsz csekket, ha nem, akkor csak jövőre.
Köszönöm a választ mindenkinek azert is kérdeztem mert kereskedésböl vettem es kivolt vonva a forgalombol
És én rakattam vissza ... Akkor is ez a forgatókönyv ?
Ha te helyeztetted forgalomba, akkor – időarányosan – az év hátralévő részére te fizeted a gépjárműadót.
A helyi önkormányzati hivatalból küldik az adóhatározatot és a csekket is. (Bár egyre több helyen nem csak csekken lehet befizetni, de azért, küldik.)
A vonatkozó jogszabályi rész: „Év közben újonnan vagy újra forgalomba helyezett gépjármű utáni adó alanya az, aki/amely a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel.” ← 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 2. § (2)
(Vélem nem súlyadó, mert a jármű tömege csak az autóbusz, a lakókocsi, a lakópótkocsi, tehergépjármű, nyergesvontató esetén az adó alapja. Más járműveknél az adó alapja a gyártási év óta eltelt idő és a motor teljesítménye az adó alapja; az eltelt idővel csökken a kilowattonkénti adó.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!