Ha karamboloztam és figyelmetlenségből de én vagyok a hibás, ez mit jelent a biztosításra nézve?
Következő évben kettővel rosszabb lesz a bonus-malus besorolásod.
Ezek úgy vannak, hogy A00 az alap, M4 a legrosszabb, B10 a legjobb. M4-ben durván 3-4-szer annyiba kerül a biztosítás, mint A00-ban. B10-ben durván feleannyi.
Évente egyet mész felfelé, ha nem okozol balesetet.
Ha egy évben 4 vagy több balesetet okozol, akkor instant M4-be kerülsz.
A 2. válaszban pontosan le van írva, mivel számolhatsz.
És érdemes is számolnod.
Becsült értékekhez használhatod a biztosítód mostani díjait. Megbecsülheted, hogy ha egy évig 2-vel, majd rá egy évig 1-gyel alacsonyabb besorolásban leszel, akkor az mennyi többlet díjat jelent. Ha összességében a két év alatt többet fizetnél díjtöbbletként, mint a kárösszeg, akkor érdemesebb azt választanod, hogy kifizeted a kárt. (Persze ezt csak akkor tudod megtenni, ha van ennyi pénzed, vagy tudsz szerezni ennyit. A díjemelkedés részletfizetésnek tekinthető, bár ha egyben fizeted az éves díjat, akkor nincs nagy részletezés.)
Alkusz oldalakon kiszámolhatod, hogy más biztosítóknál hogyan alakulna a díjad, a visszasorolással számoltatott fokozatban. Találhatsz a tiédtől olcsóbbat is, az évfordulóval válthatsz. (A jelenlegit legkevesebb 30 nappal az évforduló előtt mondhatod fel, az évfordulóra. Az újat az évfordulóig kötheted meg, az évfordulót követő nappal kezdődően.)
Ha nagyobb a kárérték, mint a díjtöbbletek, akkor olcsóbb a magasabb díj vállalása, ami csökkenthető lehet, biztosító váltással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!