A sebesség váltást hogyan kell dobálni?
1 éve lesz, hogy megvan a jogsi, és engem úgy tanított a tanárnő, hogy 10-nél az 1-es, 20-nál a 2-est kell betenni, a 30-nál a 3-ast, az 50-nél a 4-est, és 60-tól az 5-t.
Otthon a szüleimnek nem tetszik, hogy hogyan rakom a sebességet. Mindig bele kötnek, hogy nem úgy kell még stb. Apum 3-ast sebességet tesz be amikor kanyarba megy, és kanyarban 2-el kell menni és min. 20-al, és ő megy a kanyarban 3-as sebességgel.
Hogyan is van most ez? Össze vagyok keveredve. Engem máshogy tanított a tanito, a szüleim megint máshogy mondják.

Az autótól és a pillanatnyi terheléstől is függ.
Az a lényeg, hogy mindig olyan fordulatszámon legyen a motor, hogy ne üvöltsön, de ne is kínlódjon.
Benzinesnél ez olyan 2-3 ezer között van. Kis terhelésen (pl. enyhe lejtőn, ha csak tartod a sebességet) akkor 1500-ig is lemehet.
Dízelnél mondjuk 1500-2500 rpm között tartsd.
Persze ha szükséges (pl. előzés, gyorsítósáv), akkor pörgetheted tovább nyugodtan.

Mindig a pillanatnyi helyzettől függ. Lehet mondjuk kilencvennel menni kettesben, meg lehet ötösben is, épp amit a helyzet kíván.
Ez a módszer a kezdőknek jó hogy megtanulja nagyjából a váltást, de amúgy el kell felejteni. Megnézném hogy mész fel 3.-ban egy 20%-os emelkedőn 30-cal, mondjuk egy 1.2-es Corsával, vagy hogy előzöl ötösben 60-ról egy kamiont lakotton kívül.

"A sebesség váltást hogyan kell dobálni?"
Kiveszed a kocsiból a váltót és egy határozott mozdulattal eldobod, ha nem bírod el, akkor ketten fogjátok meg :D Akár többször is megismételheted :-D

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!