Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Lejár a Jogsim, hogyan kell...

Lejár a Jogsim, hogyan kell megújítani?

Figyelt kérdés
Már szegedi lakcímem van pár éve de háziorvosnál orvosnál itt még soha nem voltam. Csak elmegyek egyhez, Ő egyből adja a papírt, utána okmányiroda (vagy kormányablak? melyik?) és hello majd küldik postán? Ilyen egyszerű vagy hogyan kell?
2018. márc. 17. 15:07
 1/4 anonim ***** válasza:
17%

A háziorvosod (akihez anno bejelentkeztél/kerültél) tudja adni a hosszabbító papírt.

Ezzel elballagsz az okmányirodába (vigyél némi pénzt is), ott megcsinálják az adatfelvételt, fényképet, és kb. 1 hét múlva mehetsz az új plasztik kártyáért.

2018. márc. 17. 15:38
 2/4 anonim ***** válasza:
0%

Ilyen vizsgálatra szakosodott orvos végezheti.

Az én háziorvosom jogosult rá.

2018. márc. 17. 16:09
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A # 2-es válasz írója csaknem 10 évvel el van maradva. 2008. június 23-tól első fokon, mindkét alkalmassági csoport egészségi alkalmasságát megállapíthatja bármelyik háziorvos. Sőt! 1. alkalmassági csoport esetén (köznyelvben ~úrvezető~, ~nem hivatásos sofőr~, vezetői engedély hátoldalán a 12. rovatban 101-es kód) első fokon kizárólag csak háziorvos állapíthatja meg az alkalmasságot → [link]

A jogszabály hatályos, teljes szövege elolvasható, például, itt: [link]

Tehát, 1. alkalmassági csoport esetén vagy a választott háziorvosodhoz kellene menned (úgy értettem, hogy ilyened nincs); így a lakóhelyed (régi nevén: állandó lakcím), vagy a tartózkodási helyed (régi nevén: ideiglenes lakcím) településén egy háziorvoshoz

2. alkalmassági csoport esetén (vezetői engedély hátoldalán 102-es kód) a képfájlban, vagy a jogszabályban olvasható helyekre.

Gondolom, ha ebben az alkalmassági csoportban lennél, nem itt érdeklődnél.

Teljesen mindegy, hogy okmányirodába, vagy kormányablakba mész, ráadásul nincs „röghöz kötés”, az országban bármelyikbe mehetsz.

Ha van ügyfélkapu regisztrációd, akkor célszerű időpontot előre foglalnod.

Szerintem, a postázás helyett célszerűbb azt választani, hogy ott veszed át, ahol igényeled. SMS-ben értesítenek, akkor mész érte, mikor neked alkalmas, nem kell előre időpont. A posta megnöveli a napok számát.

2018. márc. 17. 22:42
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2018. ápr. 12. 07:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!