Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Autó vásárláskor mennyi ideig...

Autó vásárláskor mennyi ideig húzható az átíratás és a kötelező megkötése?

Figyelt kérdés
Az elkövetkezendő napokban szeretnék egy használt autót vásárolni magánszemélytől, viszont az én nevemre nem tudom íratni és a kötelezőt sem tudom megkötni, mivel a jogosítványom kb 2 hónap múlva lesz a kezemben. Ilyenkor mi a teendő? Más nevére kellesz íratni és megkötni a kötelezőt, aztán mikor megvan a saját jogosítványom, akkor megint kifizetni az átíratást és az én nevemre megkötni a kötelezőt? Vagy van ennek valami egyszerűbb módja, hogy nem intézem el az okmányokat egyből, hanem csak 2 hónap múlva? Forgalomban addig természetesen nem lesz használva a jármű.

2017. dec. 22. 14:02
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

Összefoglalnám a folyamatot, mert már saját magadat kavarod be :)

1. Megkötitek az adás-vételit. Hivatalosan az autó nem mehet egy métert sem, amíg nincs meg az új kötelező, nevedre. Mindegy ki vezeti, de remélem nem te, ha még nincs meg a jogsi.

2. 15 napon belül elintézed az eredetiségvizsgát, ha az eladó nem tette. Majd okmányiroda a biztosítási papírral, a törzskönyvvel, az eredetiségvizsga eredményével, a forgalmival és az adásvételivel.

3. Ott helyben kifizeted az átírást (új forgalmi, miegymás, esetleg új rendszám, ha szeretnél).

4. Azonnal megkapod a forgalmit, majd később postán a törzskönyvet.

Bónusz pontként 3.-nál jelezheted, hogy ideiglenesen kivonnád a forgalomból, de ez nem fontos. Csak akkor csinálnám, ha a kötelező + "súlyadó" arra a két hónapra olyan sok, hogy megéri a macera. Hogy itt mi számít soknak, a saját pénztárcád dönti el.

Hidd el, hogy nem akarsz fedezetlenségi díjat fizetni, pláne, hogy a másik oldalon nem nyersz vele semmit. Abból, hogy nem dec.31. lesz az évfordulód, semmilyen problémád nem fog származni, sőt, a valtáskor fogsz tudni ügyet intézni mert nem lesz éppen túlterhelve a biztosító.

A végére néhány tény, megerősítésnek:

- nem kell jogosítvány az autóvásárláshoz és korlátozások nélkül lehetsz a tulajdonosa / üzemben tartója

- mindegy, hogy kötéskor azt írod, hogy nincs jogsid, vagy két napja szerezted - nem lesz különbség, próbáld ki

- a biztosítást a kötéstől szamított egy évre kötöd

- a biztosító honlapján a 2017 azt jelenti, hogy most akarsz még szerződést kötni, azaz a jelenlegi díjakkal kalkulaljon, a 2018 pedig azt, hogy évfordulós váltásra vagy kíváncsi (azaz már megvan az autó egy ideje) és azokkal a díjakkal számoljon. Ezt pont azért jelölik így, hogy egyértelmű legyen, most nem sikerült :)

2017. dec. 24. 10:41
 22/28 A kérdező kommentje:
Értem, így már érthető. És az eredetiségvizsga az mindenhol egységesen ugyanannyi egy adott autóra? Illetve mit jelent az hogy ha a jelenlegi tulaj még nem tette le az eredetiségvizsgát? Mert nyilván amikor ő megvette az autót, akkor neki is meg kellett csinálni ezt a procedúrát.
2017. dec. 24. 11:30
 23/28 anonim ***** válasza:
Az eredetiségvizsgának van egy érvényessége, talán egy hónap, de biztos, hogy nem sokkal több. Nem teljesen egyértelmű, hogy ilyenkor az eladó, vagy a vevő dolga és költsége ezt megcsinálni, elvileg az eladó lenne köteles bizonyítani, hogy minden rendben, de a gyakorlatban inkább a vevők szokták. Erről beszélj az eladóval és egyezzetek meg, hogy ki csinálja és ki fizeti. Hatósági áras, így mindegy hova viszed, ugyan annyi lesz.
2017. dec. 24. 15:09
 24/28 A kérdező kommentje:
És ha én a biztosítást a netrisk-en kötöm meg például, akkor arról milyen papírt kell felmutatnom amikor intézem az átíratást? Küldenek ki egyet és csak utána tudom intézni, vagy kapok elektronikus úton egy nyomtatványt róla amit ha kinyomtatok akkor intézkedhetek is tovább?
2017. dec. 24. 15:46
 25/28 anonim ***** válasza:
Minden on-line kötés után kapsz egy ajánlatot vagy kötvényt, általában e-mailben. Ebben benne lesz minden adat és az érvényesség is, ezt kell kinyomtatni és vinni.
2017. dec. 24. 21:37
 26/28 A kérdező kommentje:

Értem, így már minden világos, köszönöm szépen!

Megkötjük az adásvételit az eladóval, megkötöm a biztosítást aminek a nyomtatványát emailben küldik, majd azt kinyomtatom, megyek tovább és megcsináltatom az eredetiségvizsgát a környéken, majd ezekkel + a törzskönyvvel és a forgalmival elmegyek az okmányirodába ahol megejtjük az átíratást, itt mindent megkapok az én nevemre, kivéve a törzskönyvet, mert azt pár nap múlva küldik ki. Ezután pedig megvan minden ha jól értem. (na meg majd hamarosan a 2018. évi járműadó)

2017. dec. 24. 22:29
 27/28 anonim ***** válasza:
Így van, stimmel :) az adót két részletben fogja kiszabni az önkormányzat, márciusban és szeptemberben kell majd fizetni.
2017. dec. 24. 22:49
 28/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget, és további kellemes ünnepeket! :)
2017. dec. 24. 23:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!