Autó vásárláskor mennyi ideig húzható az átíratás és a kötelező megkötése?
Figyelt kérdés
Az elkövetkezendő napokban szeretnék egy használt autót vásárolni magánszemélytől, viszont az én nevemre nem tudom íratni és a kötelezőt sem tudom megkötni, mivel a jogosítványom kb 2 hónap múlva lesz a kezemben. Ilyenkor mi a teendő? Más nevére kellesz íratni és megkötni a kötelezőt, aztán mikor megvan a saját jogosítványom, akkor megint kifizetni az átíratást és az én nevemre megkötni a kötelezőt? Vagy van ennek valami egyszerűbb módja, hogy nem intézem el az okmányokat egyből, hanem csak 2 hónap múlva? Forgalomban addig természetesen nem lesz használva a jármű.2017. dec. 22. 14:02
11/28 A kérdező kommentje:
Szóval akkor erre csak az a megoldás ha átíratom a nevemre + megkötöm egy évre a kötelezőt? Magyarul minden okmányát elintézem egyből ahogy megvettem, és nem számít hogy még nincs meg a jogosítványom. De ekkor meg már fölösleges kivonni a forgalomból.. Nemde?
2017. dec. 23. 01:08
12/28 A kérdező kommentje:
Illetve ha jól értem, 15 napom van arra hogy megkössem a kötelezőt és átírassam a nevemre. Ez esetben ha én megveszem tegyük fel december 27-én az autót, és január 2-án megkötöm a biztosítást már 2018-ra és átíratom a nevemre az autót, akkor nem bírságolnak meg mivel nem telt le a 15 nap, de a fedezetlenségi díjat meg kell fizetnem arra a 6 napra. Jól gondolom?
2017. dec. 23. 14:21
13/28 Beviz Elek válasza:
El is felejtettem hogy biztosítás nélkül nem írják át...
Biztosítás aznap, vagy legkésőbb másnap kell köss. Anélkül el sem indulhatnál papíron.
Megkötöd, átírod, kivonod. A fennmaradó összeget visszaadja a biztosító, tehát szinte mindent visszakapsz
14/28 A kérdező kommentje:
És az a variáció amit legutóbb írtam nem játszik? Na meg most beszéltem az eladóval, és ő úgy tudja hogy a biztosítást 365 napra kötöd meg, nem pedig az adott évre. Tehát ha én 2017 dec. 27-én megkötöm, akkor az 2018 dec. 27-ig tart. Bár én ebben nem lennék olyan biztos.. De az érdekelne hogy amit az előző hozzászólásomban írtam le, az működne-e a gyakorlatban.
2017. dec. 23. 15:26
15/28 Beviz Elek válasza:
365 napra kötöd a biztosítást, tehát semmi értelme húzni és fizetni fedezetlenségi díjat. Az eladó gyorsan lejelenti hogy ne neki kelljen fizetni a következő évi adót tehát semmit nem nyersz vele.
16/28 A kérdező kommentje:
Én itt néztem a kötelezőket, és 2017. évi biztosítást ír, nem pedig 2017/18 vagy 365 napos vagy bármi ilyesmit. Biztos ez hogy nem csak 2017-re kötöm meg, hanem 2018 decemberig?
2017. dec. 23. 16:27
18/28 A kérdező kommentje:
Ez esetben viszont már fölösleges kivonni a forgalomból. Ha már mindenféleképpen meg kell kötnöm a biztosítást és átíratni ahogy megveszem, és ez 365 napig érvényes, akkor miért vonnám ki a forgalomból két hónapra? Állhat az autó a ház előtt így is. Én abban a tudatban voltam, hogy ezt 2017-re kötöd meg, így erre a pár napra már fölösleges lenne, ezért gondoltam arra hogy január 1-ig úgysem telik le a 15 nap, és akkor már meg tudom kötni 2018-ra, + kifizetem arra a pár napra azt a pár ezer forint fedezetlenségi díjat. Ezek szerint akkor ez fölösleges kör lenne.
2017. dec. 23. 16:43
19/28 Beviz Elek válasza:
Annyi az értelme, hogy nekem az első autómra kb 110ezer volt az első éves biztosításom. Ha te minimum 2 hónapig nem használod, ebből kiindulva lehet akár 20e ft is (de netrisken kiszámolod magadnak). Persze lehet hogy buksz vagy bármi közbejön, tehát bármennyit tolódhat. Szóval olcsóbban jössz ki ha kivonod, meg amúgy is, minek fizetni ha otthon támasztod vele a kerítést?
20/28 A kérdező kommentje:
Amíg ki van vonva a forgalomból, visszaigényelhető az azokra a hónapokra a kötelező ára? Egyébként azon az oldalon amit linkeltem A/0-ásként a kinézett autóra 28 ezret ír egy éves biztosításnak az Allianznál. De már régebben is nézegettem, akkor 50-60 ezreket láttam.
2017. dec. 23. 16:56
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!