Ráestek az autómra, totálkár lett, mit tehetek?
Pár napja kiugrott (elég magasról) egy lakó az emeletes ház folyosójának erkélyéről (tehát nem a saját lakásából) és pont az autóm motorháztetőjét találta telibe (az autó motorjának az öntöttvas részei kettétörtek, meg minden egyéb). Az illető nem élte túl.
Kerületi rendőrség nem jött ki, hiába hívták őket a helyszínelők, mert szerintük nem történt rongálás. Így általuk nem készült szemle jegyzőkönyv, rongálás miatt. A helyszínelők (V. kerület Rendkívüli Haláleseti Osztály) gondolom csak a halálestről készítettek jegyzőkönyvet. Másik kerület rendőrei is kint voltak, ők felvették az adataimat, de hogy ezen kívül mit írtak, nem tudom. Azt mondták, hogy tőlük biztos nem kapok semmilyen papírt.
Hívtam az autóm biztosítóját (csak kötelező volt rajta, Casco nem, mert egy körülbelül 300 ezer forintot érő autóról van szó), a társasház biztosítóját és a MABISZ-t is hívtam, de mindenhol elutasítottak. Azt mondták, ha túlélte volna, akkor lehetett volna tenni valamit, de így csak polgári peres úton lehetne a családtagjával szemben, akivel lakott. Az évekig elhúzódhat, ügyvédet fogadni, annyit nem érne az egész.
V. kerület mondta, hogy menjek be a kerületem rendőrkapitányságára, ha elküldenek, akkor az ügyészségre, ha onnan is akkor hívjam őket. Azt gondolom, ha nekik nem jöttek ki a kerületiek, akkor nekem végképp nem fognak. Autó nélkül ez azért nem kis idő és akkor még ahogy beszélnek az emberrel, meg hárítanak... Állítólag iratot úgy se adnak ki nekem, max a biztosítónak küldenék át, ha kérik, ezért is tartom felesleges köröknek, hogy elmenjek személyesen.
Biztosítókkal csak telefonon beszéltem, ezért arra gondoltam, e-mailben veszem fel velük (vagy csak a MABISZ biztosítóval) a kapcsolatot, mert annak nyoma is van. Így legalább látom, hivatalosan mire hivatkozva nem teljesítik. Ezzel az irattal akkor talán mehetnék tovább valahova.
Biztosítók nem arról híresek, hogy fizessenek, ha nem lenne kötelező a kötelező, akkor nem is fizetném. Több mint 10 éve csak fizetem, egy kárt se okoztam, most meg, mintha nem is lennének.
Akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, van ötlete, mit csinálhatnék, vagy mire hivatkozzak, mielőtt írok a biztosítónak? Az évekig tartó polgári pert hanyagolnám.
Több bontót is néztem, mindenhol nullára jön ki. Amennyit adnának, annyiért elszállítják és adnak papírt róla, mivel régi autó.
Nincs lehetőségem szétszedni, de ahogy a 13-as is írta, bontási igazolással tudom csak kivonatni a kocsit a forgalomból.
Egyik helyen el tudtam intézni, hogy a pár hónapos gumikat visszakapjam. Viszont pár napja, egy fogyatékos belehajtott egy csavart az egyik gumiba, így már még kevesebbet ér, amiből tudtam volna egy kis pénzt visszaszerezni. Tegnapra meg, felfeszítették a motorháztetőt.
Társasház biztosítójánál be lett jelentve írásban, még ez az egy utat végigjárom, ha nem sikerül, akkor jöhetnek a bontóból érte. Biztosító miatt nem vitettem még el.
# 14
Nem túl bonyolult a módszer rá, de ne bíztassuk illegális dologra a kérdezőt...
15.: Na, lehet, hogy valakik be tudták azonosítani a kocsidat a történtek alapján (a rongálásra írom).
ui.: Én ismerek olyan karosszérialakatost, aki két kocsiból csinált egyet (az egyiknek az eleje, a másiknak a hátulja volt totálkár). Annyira összetört, hogy egy használt motor és némi karosszériamunka sem segítene?
#17: Akörül lenne a javítás, mint amennyit ér az autó. Én nem vagyok autószerelő, se karosszérialakatos, ezért a munkadíjat is meg kell fizetni (de már eleve az anyag sok lenne hozzá, ha van egyáltalán). 26 éves autóról van szó, nem lenne egyszerű találni hozzá használt motort stb. Tűzfal is eldeformálódott teljesen, de a lényeg, hogy a motortérbe szinte minden széttört. Pont a motorház közepére esett, 10 feletti emeletről.
A társasház biztosító a hivatalos bejelentés után 1 órán belül elutasította, azóta beadtam egy felülvizsgálati kérelmet, ez már 1,5 hete történt, még semmi reakció nem történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!