Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Ráestek az autómra, totálkár...

Ráestek az autómra, totálkár lett, mit tehetek?

Figyelt kérdés

Pár napja kiugrott (elég magasról) egy lakó az emeletes ház folyosójának erkélyéről (tehát nem a saját lakásából) és pont az autóm motorháztetőjét találta telibe (az autó motorjának az öntöttvas részei kettétörtek, meg minden egyéb). Az illető nem élte túl.

Kerületi rendőrség nem jött ki, hiába hívták őket a helyszínelők, mert szerintük nem történt rongálás. Így általuk nem készült szemle jegyzőkönyv, rongálás miatt. A helyszínelők (V. kerület Rendkívüli Haláleseti Osztály) gondolom csak a halálestről készítettek jegyzőkönyvet. Másik kerület rendőrei is kint voltak, ők felvették az adataimat, de hogy ezen kívül mit írtak, nem tudom. Azt mondták, hogy tőlük biztos nem kapok semmilyen papírt.

Hívtam az autóm biztosítóját (csak kötelező volt rajta, Casco nem, mert egy körülbelül 300 ezer forintot érő autóról van szó), a társasház biztosítóját és a MABISZ-t is hívtam, de mindenhol elutasítottak. Azt mondták, ha túlélte volna, akkor lehetett volna tenni valamit, de így csak polgári peres úton lehetne a családtagjával szemben, akivel lakott. Az évekig elhúzódhat, ügyvédet fogadni, annyit nem érne az egész.

V. kerület mondta, hogy menjek be a kerületem rendőrkapitányságára, ha elküldenek, akkor az ügyészségre, ha onnan is akkor hívjam őket. Azt gondolom, ha nekik nem jöttek ki a kerületiek, akkor nekem végképp nem fognak. Autó nélkül ez azért nem kis idő és akkor még ahogy beszélnek az emberrel, meg hárítanak... Állítólag iratot úgy se adnak ki nekem, max a biztosítónak küldenék át, ha kérik, ezért is tartom felesleges köröknek, hogy elmenjek személyesen.

Biztosítókkal csak telefonon beszéltem, ezért arra gondoltam, e-mailben veszem fel velük (vagy csak a MABISZ biztosítóval) a kapcsolatot, mert annak nyoma is van. Így legalább látom, hivatalosan mire hivatkozva nem teljesítik. Ezzel az irattal akkor talán mehetnék tovább valahova.

Biztosítók nem arról híresek, hogy fizessenek, ha nem lenne kötelező a kötelező, akkor nem is fizetném. Több mint 10 éve csak fizetem, egy kárt se okoztam, most meg, mintha nem is lennének.

Akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, van ötlete, mit csinálhatnék, vagy mire hivatkozzak, mielőtt írok a biztosítónak? Az évekig tartó polgári pert hanyagolnám.

2017. júl. 12. 23:15
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
19%

A per azért se lenne megoldás mert ha igazságosak akarunk lenni akkor ez a sajnálatos esemény egy felnőtt ember utolsó saját döntése volt /a rokonainak így is elég rossz a gyász/ és a végén a bíróság is lehet hogy erre a következtetésre jut és akkor ott állsz egy csomó kidobott pénzzel.

Ez elég rendhagyó eset de kár szempontjából ugyanaz amikor szétveri valakinek az autóját a jégeső.

A casco fizetne ilyen esetben de ez neked nem volt. A kötelező biztosítás csak arra való ha pl te kárt okozol egy másik járműben akkor azt téríti meg.

Sajnos senki nem fogja megtéríteni a károdat. Nem ismerem az anyagi helyzetedet de legalább az autó eredeti értéke se volt túl magas. Meg lehet próbálni így eladni hátha megveszi egy szerviz donor autónak.

2017. júl. 12. 23:30
 2/18 anonim ***** válasza:
81%
Ennyiért én is azt mondom kár pereskednek. Viszont máskor a rendőröktől kérjed (csak az udvariasság kedvéért, mert ez jár), hogy bejelentésedről jegyzőkönyvet vegyenek fel, és abból egy példányt adjanak Neked.
2017. júl. 12. 23:47
 3/18 anonim ***** válasza:
31%
Hirdesd meg a roncsot és add el vagy ha nem viszik akkor add le a bontóba. Kár ilyennel foglalkozni, sajnos pórul jártál de legalább nem egy drága autód ment tönkre ez talán vigasztal.
2017. júl. 13. 00:26
 4/18 anonim ***** válasza:
36%

1.: De a rokonok -ha vannak- felelősek lehetnek, hogy az öngyilkosságig jutott az illető személy, nem?

Hacsaknem baleset, vagy idegenkezűség van a dologban.

2017. júl. 13. 00:37
 5/18 anonim ***** válasza:
56%

Sajnos ez csak évekig tartó polgári perrel rendezhető, ahogy minden. Ez az egyik oka hogy baromira nem működik semmi az országban.

A kötelező csak azt a kárt fizeti, amit te okozol. De jó hogy van, mert ha valaki kocsival összetöri a kocsidat nem kell évekig pereskedned.

Esetleg a társasház biztosítója?

2017. júl. 13. 05:53
 6/18 anonim ***** válasza:
65%
Nem kell ide per, egyszerűen beadod a karigenyed a halott felé - akár milyen morbid. Aztán a hagyatéki eljárás során (már ha van hagyaték) kárpótolják a karod.
2017. júl. 13. 09:38
 7/18 anonim ***** válasza:
35%
lakásbiztosításban lehet felelősségbiztosítása az embernek, arra fizethet, ha nem öngyilkos lett.
2017. júl. 13. 10:16
 8/18 anonim ***** válasza:

ELső körben ajánld fel a családnak a peren kívüli egyezséget. Magyarul: megveszik az autódat annyiért, amennyit épen ért, és te veszel egy másikat. Nem csak a vagyont öröklik az örökösök, hanem az adósságokat is, ez esetben az okozott kárt is.

Ha közüzemi hátralékai voltak esetleg az elhunytnak, azt is ki kell fizetni az örökösöknek. Ez nem kegyeleti, hanem jogi kérdés.

Első körben érdemes megkeresni őket egy ügyvédi levéllel.

Ha van kocsijuk, meg lehet említeni, hogy a tetőről a vihar egy betondarabot simán ráfújhat, ha nem kívánnak egyezkedni.

2017. júl. 13. 11:09
 9/18 anonim ***** válasza:
90%

Pl. mi van azokban az esetekben, amikor egy idős nyugdíjas kinyitja a gázcsapot, vagy felvisz egy gázpalackot és felrobbantja az egész házat?

Az örökösök szétteszik a kezüket, hogy egyedül hagyták az öreget, az bekattant, ezt tette, így most tucatnyi embernek nincs hol laknia?

Valami törvényi megoldása ennek kell, hogy legyen, mert nem szoktunk hallani arról, hogy a lakás nélkül maradt, félig összeégett, életben maradt családok mehettek a híd alá...

Feltételezem a kérdező, most dolgozni nem tud rendesen, mert ahhoz kellett a kocsi.

2017. júl. 13. 15:36
 10/18 A kérdező kommentje:

Folyamatosan olvastam a válaszokat, de amikor volt szabadidőm, akkor vagy az autó ügyeit intézem, vagy nem volt már energiám írni ide ezzel kapcsolatban. Eléggé megterhelt a látvány.

Először is, köszönöm mindenkinek, aki írt.

Megpróbálok egyben, mindenkire reagálni és leírni a fejleményeket.

A polgári pert azért nem akarom, mert az lehet 1, de akár 5 év is, ha folyamatosan felebeznek a szülők. Személyesen nem ismertem őket, annyit tudok róluk, amiket mondanak a lakók nekem. Anyjával élt együtt, állítólag nem dolgozott a srác, pénzük sincs (rendőrök is mondták nekem, miután a lakásból kijöttek, kétlik, hogy van lakásbiztosításuk). Pár hete engedték ki az pszichiátriáról, vagy honnan.

Ismerve az ügyvédeket is, nem akarok kifizetni nekik egy csomó pénzt (főleg, hogy nincs is miből, kölcsön meg nem kérek) és a végén még x év után elvesztem a pert.

2 napja elmentem egy ingyenes jogi tanácsadásra. Ahol mondta is az ügyvéd, hogy jutalék alapon nem nagyon lesz senki se, aki elvállalná az ügyet. Talán még ez a megoldás lett volna számomra elfogadható, így feleslegesen nem dobok ki még pénzt az ablakon.

Azt ajánlotta, hogy vegyem fel ismét a kapcsolatot a társasház biztosítójával (Aegon) levelezés formájában, hogy szerintem igen is bele tartozik a biztosításba, mivel a társasház folyosójának (nem lakásának) az erkélyéről "esett" ki.

Ugye a kötelező biztosítóm (Allianz) elutasított, ami érthető is, mert nem volt Cascom (de Cascoból is többféle van, ha jól emlékszem, így lehet akkor se fizetett volna).

A ház biztosítójának (Aegon) a közvetítője, először amikor elmondtam a problémámat, egy lakásbiztosítást akart rám sózni, majd mikor ismét megkerestem, mert ő ezt nem tette meg, időt kért még, aztán sms-ben közölte: "Ez az eset a társasházi biztosításba nem tehető bele. A károkozás nem függ össze az épülettel."

MABISZ-nak is írtam a telefonálás után, hátha. Másnap jött is a válaszlevél: "A biztosítási kötelezettség csak gépjárművekre vonatkozik. ......."

Leírták, amit mindenki más is mondott, hogy ha nem tudok megegyezni a családtaggal, akkor polgári peres útra tudom terelni az ügyet.

Ezt már leírtam, hogy miért nem akarom, ha több milliós autó lett volna szó, akkor megpróbálnám. Családtaggal se beszéltem, úgy érzem, hogy nem is tudnék. Elég nehéz szituáció, meghalt a fia, én meg a pénzzel zaklatom (ami állítólag nincs is nekik).

Valószínű, ez nem kéne, hogy érdekeljen, mert nekem is meg van a maga baja és kutyát se érdekli, akkor én miért foglalkozzak velük, főleg, hogy közöm sincs az egészhez, de én is szívok ártatlanul. Ettől függetlenül, nem tudom megtenni, hogy felkeresem a szülőt.

Tegnap előtt intéztem a bontót is, lehet pár nap múlva már el is viszik, persze egy fillért se kapok érte. Pont 1 éven belül költöttünk rá 150-200 ezret, tavaly lett kicserélve a teljes vezérlés. 11-12 év után, új téli-nyári gumi szett lett véve, direkt márkásabbat, hogy még 10 évig kitartson az is (legalább a gumikból jön vissza valamennyi, de nyilván azon is bukok). Nem terveztem eladni, annyira hozzám nőtt, meg karban volt tartva, Isuzu motor volt benne, még lehet engem is túlélt volna. Persze "örülhetek" annak, hogy nem sokat ért, de ez engem nem vigasztal. Nekem ez a körülbelül 300 ezret érő autó, olyan volt, mint másnak a több milliót érő. Elég nagy érvágás számomra, csak vele közlekedtem 13-14 éve.

Az ilyen megoldás, amit a 8-as válaszoló is írt a végére ("Ha van kocsijuk, meg lehet említeni, hogy a tetőről a vihar egy betondarabot simán ráfújhat, ha nem kívánnak egyezkedni."), nem jöhet szóba. Volt, aki személyesen azt is ajánlotta, hogy mondjam azt, ráesett valami a tetőről, ő majd tanúsítja. Nem fogok biztosítási csalást, sem fenyegetést az elhunyt családtagjaival szemben elkövetni!!!

Még a társasház biztosítóját lehet megpróbálom, aztán lezárom az ügyet szerintem, mert csak feleslegesen őrli magát az ember.

2017. júl. 23. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!