Ha gyalogost ütök el őt perelhetem a kárért vagy erre van valami kötelezőhöz hasonló?
Első körben: akkor van keresnivalód a gyalogossal szemben, ha a megállapítást nyert, hogy a felelősség 100%-ban az övé.
Tehát nem zebrán ment át, te nem kanyarodtál, te kell körültekintéssel vezettél. Csak olyan sebességgel haladtál, hogy a belátható útszakaszon belül meg is tudj állni, s semmiképpen sem gyorsabban a megengedettnél.
Ezen felül a gyalogos olyan nagyon figyelmetlen volt, hogy az ütközés elkerülhetetlen volt. Tehát, te tökéletesen, hiba nélkül, kellő figyelemmel stb. vezettél, s satuzva sem tudtál volna megállni előtte.
Ha ezzel minden rendben van, akkor polgári peres eljárásban kérhetsz kárenyhítést.
Azért azt megnézném, hogy gyalogost mikor fognak kihozni hibásnak!
Te mit tettél a baleset elkerülése érdekében?!
elnézést, félreérthető volt a kérdés. azt akartam volna megkérdezni, hogy ha nem behajtható a gyalogoson a kár akkor kapok e valamilyen formában kártérítést.
mert autó esetében ha belémszáll egy nincstelen valaki egy műszaki és kötelező nélküli ronccsal akkor jár egy alapból kártérítés nekem a vétlennek.
de mi van akkor ha egy nincstelen gyalogos, kerékpáros stb száll belém akinél nem kötelező a felelősségbiztosítás és nincs is neki?
akkor csak perelhetem s ha nincstelen akkor bukom a káromat?
természetesen a kérdés olyan esetre szól, mikor egyértelműen bizonyíthatóan és bizonyítottan ő a hibás.
a kétséges esetek egy más téma itt a kérdés arra szól mikor a kártérítéshez megalapozottan jogom van.
még egyszer elnézést kérek a pontatlan kérdésfeltevésért.
Kötve hiszem, hogy bármiféle háztartási, vagy bármiféle egyéb felelősségbiztosítás igénybe vehető ez a károsult részéről.
Ha kizárólag a gyalogos a felelős, s van olyan biztosítás, ami ilyen esetre is szól, csak ő fordulhat a biztosítóhoz, nem úgy mint a kötelezőnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!