Kell-e súlyadót fizetnem?
"Átirás idejére vissza kell kerülnie forgalomba"
Ez biztos?
Én az ideiglenesen kivont motorokat simán átírattam eredetvizsgával, biztosítási igazolással meg a többi papírral, de visszahelyezés nélkül. Még meg is kérdezte az ügyintéző, hogy "és maradhatnak is kivonva?"...
(Nem tudom milyen autó, de ha nem lakókocsi, autóbusz, teherautó, vagy nyergesvontató, akkor nem súlyadót, hanem teljesítményadót kell fizetni.)
A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény rendelkezik e tárgykörben.
Általános esetben, tárgyévben, a gépjárműadó alanya az, aki a hatósági nyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel. ← 2. § (1)
Vannak eltérések, például év közben vásárolt új autó esetén, vagy forgalomból kivont jármű átruházása esetén. ← 2. § (2)–(4) és (6)
Az adóévre járó adót az adóalany köteles megfizetni. ← 2. § (7)
„Ha a tulajdonátruházás tárgya forgalomból kivont gépjármű és az átruházó a változást a külön jogszabály szerint bejelentette, akkor a gépjármű forgalomba való visszahelyezését követő hónap első napjától nem minősül adóalanynak. Hivatkozott időpontoktól kezdve az átruházótól tulajdonjogot szerző felet kell az adó alanyának tekintetni, kivéve, ha a változást követő évtől, illetőleg hónaptól a hatósági nyilvántartásban harmadik személy szerepel tulajdonosként.” ← 2. § (4)
Tehát, ha valamelyik hónapban forgalomba helyezed, akkor annak a hónapnak a végéig még az eladó az adóalany, a következő hónap első napjától leszel te.
„Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napjával szűnik meg, amelyben a hatóság a gépjárművet bármely okból a forgalomból kivonta.
Ha a forgalomból kérelemre kivont gépjárművet a kivonást követő hónapban a kivonást kérelmező újra forgalomba helyezteti, akkor az adókötelezettség – a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően – nem szűnik meg a forgalomból való kivonás hónapjának utolsó napjával.” ← 4. § (2)-(3)
Tehát, ha már te, újból kivonatod a forgalomból, akkor a rákövetkező hónap első napjától szünetel a díjfizetési kötelezettség. De, ha a következő hónapban visszahelyezteted a forgalomba, akkor közben nem szünetel a díjfizetéses időszak.
Te dolgod, de csak az átírás miatt, nem szükséges forgalomba helyezni. Az más kérdés, hogy, például, az eredetiség-vizsgálatot hogyan tudod elvégeztetni. Vannak ugyan mobil vizsgálók, és nem tudom, milyen állapotban van, de ha karosszériásnál szét van szedve?
Hmm... Ja igen, elég zsákutca. Tréler vagy visszahelyezés, ez a két választás.
Ha bemész átírni, akkor ott intézheted rögtön a kivonást is, csak szólnod kell hogy az átírás mellett ideiglenesen szeretnéd kivonatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!