Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Elkaptak masodjara jogsi...

X88 kérdése:

Elkaptak masodjara jogsi nelkul mit kaphatok erte?

Figyelt kérdés
16vagyok elkaptak 2.ra ma jott a level es majd mennem kell kihallgatasra mit kapok erte szerintetek?

2016. ápr. 22. 11:06
 1/8 anonim ***** válasza:
83%

- Erre a szabálysértésre a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 45 000 Ft helyszíni bírság kiszabását rendeli el. A szabályszegés el nem ismerése, illetve a bírság összegének vitatása esetén szabálysértési eljárást folytatnak le. Ha bebizonyul a szabálysértés, akkor, szintén kötelezően, 90 000 Ft a pénzbírság.

• De, a szabálysértési törvény (2012. évi II. törvény) szerint, fiatalkorú esetén (14. életévét betöltötte, 18. életévét még nem) a helyszíni bírság legmagasabb összege 25 000 Ft, a pénzbírság legmagasabb összege 50 000 Ft lehet.

Fiatalkorúval szemben pénzbírságot vagy helyszíni bírságot csak akkor lehet kiszabni, ha a fiatalkorú annak megfizetését vállalja. Helyszíni bírság törvényes képviselő jelenléte nélkül nem szabható ki.

- Ha az első alkalommal kiszabtak közlekedési helyszíni bírságot, akkor az ismételt elkövetés esetén nincs emelt összegű pénzbírság. Egyébként, hat hónapon belüli második elkövetésnél a szabálysértéshez rendelt pénzbírság kétszeresét, harmadik elkövetés esetén a szabálysértéshez rendelt pénzbírság háromszorosát kell kiszabni, de ez nem haladhatja meg a 150 000 Ft-ot.

• Nálad, mint fiatalkorúnál, a bírság összegének többszörözése nem alkalmazható.

- Ha valakit fél éven belül két alkalommal jogerősen már elmarasztaltak olyan szabálysértés miatt, mely engedélyhez kötött közúti járművezetés szabályainak megszegésével kapcsolatos, és eme időn belül újabb, ugyanilyen feltételek alapján követ el szabálysértést, akkor az ismételt elkövetésre vonatkozó büntetéskiszabási szabályok alkalmazása mellett kötelező eltiltani a járművezetéstől is.

• Nálad, mint fiatalkorúnál – már előbb megírtam -, az ismételt elkövetésre vonatkozó szabályok nem alkalmazhatók; de az eltiltás igen.

- A pénzbeli büntetés mellé kiszabható kötelezően végzendő közérdekű munka, vagy akár szabálysértési elzárás büntetés is. (Ez utóbbit csak bíróság szabhatja ki.)

• Közérdekű munkavégzés csak 16. életévét betöltött fiatalkorúval szemben szabható ki.

• A fiatalkorúval szemben kiszabott szabálysértési elzárás büntetés végrehajtása próbaidőre felfüggeszthető, ha – különösen a fiatalkorú körülményeire és a cselekménye tárgyi súlyára figyelemmel – alaposan feltehető, hogy a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető.

A próbaidő tartama egy hónaptól hat hónapig terjedhet, amit hónapokban kell meghatározni.

A továbbiakra vonatkozóan:

- már megírtam, hogy jogszabály szerint mikor kötelező az eltiltás kiszabása, de alkalmazását megengedi akár már az első esetben is, vagy bármikor; például, a második esetnél is. Ennek legrövidebb időtartama egy hónap, leghosszabb időtartama egy év. (Ha nincs vezetői engedélyed, ennek az az értelme, hogy ha időközben megszerzed, az csak akkortól lesz érvényes, ha letelik a tiltás.)

- Ha az eltiltás ideje alatt vezetői engedélyhez kötött járművet vezetsz, azzal olyan szabálysértést követsz el, mely a legsúlyosabb, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések közé tartozik. A cselekménnyel kapcsolatban – az előkészítő eljárás után – a bíróság jár el, hiszen a jogsértés akár azonnali elzárással is sújtható, a szabálysértés miatt az elkövető akár szabálysértési őrizetbe is vehető.

2016. ápr. 22. 13:15
 2/8 anonim ***** válasza:
Ezt mért kell megkérdezni másodszor?
2016. ápr. 22. 19:35
 3/8 A kérdező kommentje:
Mert akkor meg nem volt level , neked meg miert kell beleugatnod?:)
2016. ápr. 22. 19:42
 4/8 anonim ***** válasza:
Eltiltás nem lehet jogsid 17 évesen az már biztos, pávra is küldhetnek, megnézzék az életben lehet e psziológiailag alkalmas vagy e a vezetésre, ez a gépezet szemében nem olyan laza dolog mint te gondolod.
2016. ápr. 23. 20:32
 5/8 A kérdező kommentje:
Most csinalom az A1-et miert ne lehetne jogsim?:)
2016. ápr. 24. 09:58
 6/8 anonim ***** válasza:
B kategóriàtól eltilthatnànak pedig, nehogy az okmànyba ki se adjàk a jogosìtvànyt. Én jàrtam ìgy egy kis balesetet okoztam egy hónap eltiltàst kaptam közben meglett a c kategóriám nem adtàk ki az új jogsit de a régit mem kellett leadni.
2016. ápr. 24. 10:30
 7/8 anonim ***** válasza:
Talán mert be elhetett volna oda alá írni...
2016. ápr. 24. 10:56
 8/8 A kérdező kommentje:
De az A1tol eltilthatnak?:/
2016. ápr. 24. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!