Mi lesz ha késve fizetem be a súlyadót?
Most küldtek egy levelet,hogy március 15-ig, és szeptember 15-ig fizessem be a súlyadót.
4650 az összeg, ha jól emlékszem, és nem tudom hogy értelmezzem, mind a két alkalommal ennyit kell befizetnem, avagy most csak a felét, és szeptember 15.-én a második felét?
Amit én kaptam abban nagyon érthetően van nmegfogalmazva.
Csekket kaptál? Annyit fizess most ami a csekken van.
A levélben szerepel az éves díj is, meg ugye, hogy azt két részletben kell fizetni.
De a 4650 szerinetm félévre van, az enyém 5950 egy vectrára.
Ha az az alapproblémád, hogy nem tudod, hogy nem tudod, hogy a határozatban feltüntetett gépjárműadó összege féléves, vagy éves összeg; kiszámolhatod, és akkor biztosan tudni fogod. Olyan gépjárműadó határozatot még nem láttam, ahol ne az éves adómértéket tűntették volna fel, de nem láttam mindet.
A két dátum azt jelenti, hogy március 15-éig legalább az éves adó felét kell befizetni, de lehet a teljes évit is. Erről a befizető dönthet.
Aki március 15-ig csak a felét fizeti ki, annak legkésőbb szeptember 15-éig kell befizetnie a másik felét.
Nem tudom, hogy valóban súlyadót kérdezel-e? Súlyadó (azaz a jármű tömege alapján meghatározott adó), autóbusz, a lakókocsi, lakópótkocsi, tehergépjármű, nyergesvontató esetén van. A súlyadó ÉVES mértéke, minden megkezdett 100 kg után
- légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 850 Ft,
- egyéb rugózású tehergépjármű, nyergesvontató, vagy autóbusz esetén 1380 Ft.
Más gépjárműnél teljesítményadót kell fizetni. A gyártási év és a kilowattban meghatározott teljesítmény alapján kerül meghatározásra. (A jogszabály szerint a lóerőben kifejezett teljesítményt 1,36-tal kell osztani, s az eredményt a kerekítés általános szabályai szerint egész számra kell kerekíteni, s ez adja kilowattban a teljesítményt.)
A teljesítményadó ÉVES mértéke:
- gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,
- gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,
- gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,
- gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,
- gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.
Az adó késedelmes befizetése esetén késedelmi pótlékot kell fizetni. Mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd
része.
Amennyiben az adóalany tartozása az egy évi adótételt meghaladja, az adóhatóság kezdeményezheti a gépjárműnek a forgalomból való kivonását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!