Ittas vezetésért kategória eltiltást kaptam. Kell utánképzésre mennem, vagy bármit csinálnom, vagy használható a jogsim?
Annak idején ittasan vezettem (elismerem, hiba volt, vezekeltem érte, megtanultam a leckét), a bíróságon sikerült kilobbizni, nagyobb időtartamért cserébe (minimális véralkoholomért minimális 6-12 hónap helyett 2 év), hogy az SMKP jogosultságomat meghagyták, csak a B kategóriától tiltottak el. Kiváltottam az új jogosítványt, amin fel van tüntetve a B kategóriám is, és a megjegyzés, hogy ettől eddig el vagyok tiltva. A néni az ablakban azt mondta, hogy minden további nélkül használhatom gépkocsivezetésre is, miután lejárt az eltiltás, egyszerű papírmunka kicseréltetni, és csak akkor kell lecserélni, ha esetleg zavar, hogy benne van a rovott múltam.
A kérdésem, hogy igaza volt? Úgy tudom, az átlagos, teljes jogosítvány bevonásosoknak valamiféle utánképzésre kell menniük. Reális, hogy ezzel, a csak kategória eltiltással én ezt megúsztam?
Lehet,hogy képzés nélkül megúsztad! Mert ha jól emlékszem , akkor képzésre kell menni!
Ja az utolsó mondatodra pedig azt,hogy ez meleg helyzet volt! :-) :-) :-)
Én is úgy tudom, hogy a jogszabály szerint akinek 6 hónapnál hosszabb időre bevonták az engedélyét, annak kell az utánképzés.
Persze egészen pontosan te tudod, hiszen a határozatban le van írva, kell-e utánképzés.
Én mindettől függetlenül az okmányirodai ügyintézőnek hinnék, hiszen minden benne van a szgépes rendszerben, és ő csak az alapján tud bármit kiállítani.
Nem kell utánképzésen részt venned. Ha kellett volna, akkor már kaptad volna az erre való felhívást az okmányirodától, pontosabban az azt magába foglaló hivataltól.
Köszönheted a sikeres lobbizásodnak, az engedékeny bírónak, annak a szakpolitikusnak, aki annak a bizonyos 6. bekezdésnek a törvénybe iktatását javasolta 2002-ben, és annak a többségnek, akik megszavazták a törvénymódosítást.
„1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről”
„18. §
…
(4) Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek
a) akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve
b) akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott, továbbá
c) akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta.
5) A vezetői engedély csak abban az esetben adható vissza, ha az érintett személy igazolja, hogy az utánképzésen részt vett.
(6) Az utánképzésen nem kell részt vennie a járművezetőnek, ha az eltiltás csak járműkategóriára vagy járműfajtára terjed ki, és az a vezetői engedély visszavonásával nem jár.”
Köszönöm a válaszod!
Idő közben ugyan nem jutottam el az okmányirodáig, de a határon átmentem, ahol elkérték a jogosítványomat, majd vissza is adták, tehát kiderült, hogy valóban jó vagyok, viszont vagy tíz percig telt nekik kiokumlálni a végeredményt, tehát mindenképpen megéri kicserélni a papirost egy újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!