Vissza kérhetem a kifizetett pénzemet a tulajdonostól, vagy buktam? A gépkocsi üzembentartójának, van e joga vissza kérni a gépkocsi tulajdonosától, a kifizetett pénzt az autóért.
"hat évvel ezelőtt, vettem egy gépkocsit, de akkor nem volt pénzem átíratni az autót"
S mivel a tulaj előzékeny volt veled, 6 évig nem is írtad át. Mennyibe telt volna az, 50-60 ezer forintba? Az ilyen surmó jobb, ha nem is nem autózik inkább.
"Tanúm van hogy a pénzt odaadtam neki,csak a papírt nem találom,sehol."
Tanut bárki tud szerezni bármiről. Ez a sztori így enyhén szólva vicces - megvetted, de nincs róla papírod és át sem irattad. Véletlenül nem elloptad te azt az autót?
"Nem tudtam hogy az üzemben tartónak nincs semmi joga a kocsira"
Én meg nem tudtam, hogy az emberölés bűntény. Da-boom-tss. A törvény nem ismerete nem mentesít annak betartása alól (vagy mi).
Azzal ne próbálj védekezni, hogy az évek alatt nem volt pénzed az átíratásra .- nem akartad átíratni, mert kényelmesnek-kellemesnek találtad, hogy nem kell fizetned állam bácsi zsebébe.
Üzembentartói családon belül elfogadható, de még ott is lehetnek belőle galibák, adásvételi helyett viszont nem megyünk bele üzembentartó szerződéses buliba - néhány tízezresért cserébe érdeme kockáztatni az autó tulajdonjogát?
A követelt 120ezer forint furcsa, de felvetődik a kérdés: ki fizette az elmúlt években az autóra az éves adókat?
Elvileg neked kellett a teljesítményadót is fizetned, plusz a kötelező biztosítást.
Másik lehetséges galiba, ha összeszedtél néhány bírságot, amit a tulajdonosnak postáznak ki, az érthetően bekattanhat - nem állítom, hogy ez történt, de részlet kérdés is a miért.
Nincs nálad adu, jogi útra terelheted a történetet, de ha ragaszkodsz ahhoz, hogy az autó a tiéd, azonnal kibukik, hogy megpróbáltál kibújni az adófizetés alól... jó az neked?
Amint írtam, nincs adu a kezedben, kénytelen vagy egyezkedni a tulajdonossal.
Van több lehetőséged.
1 - lemondasz az autóról, nem foglalkozol a 120 ezer forintos követelésével.
2 - nem mondasz le az autóról, de kénytelen leszel megegyezni valahogy a tulajdonossal.
Írtok egy normális adásvételi szerződést, lenyeled azt a békát is ha most 100ezerbe kerül... de törzskönyvet, forgalmit, eredetvizsgálati lapot, adásvételit azonnal viszed az okmányirodába átíratni (ami most sokkal több lesz, mint lett volna korábban)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!