Autó átírásnál az okmányirodában kell a törzskönyv?
Vennék egy autót,de a jelenlegi tulaj nem találja a törzskönyvet,kell csináltatnia egy ujjat az adásvétel előtt vagy megoldható nélküle az hogy a nevemen legyen és meg is kapjam hozzá az ujjat?
Még nem fizettem ki,csak lefoglalóztam a megoldásig.
Nem kell pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja.
Itt olvastam.:
"és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja."
Na itt van a lényeg. Törzskönyv nélkül ugyanis ez meglehetősen nehézkes, hacsak nem újan vette a kocsit.
Legtisztább az, ha az előző tulaj pótoltatja az elveszett törzskönyvet, de ez most így nem a legjobb helyzet számodra, ugyanis a törzskönyv pótlása hetekbe telik.
El lehet adni törzskönyv nélkül az autót, de nem egyszerű, az biztos - főleg a vevő részéről kellemetlen, de az eladó is kerülhet kutyaszorítóba, ha egyébként tisztességes (amíg a nevén van az autó, az ő nevére érkezik minden számla).
Okmányirodában érdeklődjetek utána az ügymenetnek...
Szükséges az eladó közreműködése, neki kell megtenni az első lépéseket, és lehetőelg az átíratást közösen intézni a vevővel, egyeztetve az okmányiroda ügyintézőjével.
Első lépésben az eladó jelenti az okmányirodán, hogy az autót eladta, s nem volt hozzá törzskönyv, mindez dokumentálva van a szabályosan kitöltött adásvételi szerződésen (bemutatja az eladó példányát)
Ha az ügyintéző rendben lévőnek találja - valóban az ő nevén volt az autó, és látja az új tulajdonos nevét az adásvételin - jössz te az adásvételivel, eredetvizsgával, bankkártyával, s véglegesítitek az átiratást.
Ehhez persze előbb meg kell csináltatni az eredetvizsgát.
Külön-külön okmányirodázásba lehetőleg ne menj bele, akkor inkább ragaszkodj a törzskönyvhöz, csak amint említettem, annak elkészültére heteket kell várni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!