Ha eladom az autómat, akkor milyen papírmunkát kell intéznem nekem és milyet a vevőnek?
Állítólag 2 nap múlva megveszik az autómat.A lehetséges vevő azt mondta,hogy mire jön érte csináltassam meg az eredetiségvizsgálatot.Én ezt nem értem,mert mikor vettem az autót,akkor ezt én intéztem a többi papírral együtt,nem az,akitől vettem.Akkor most hogy van ez?
22/L

Erre nincs törvény, megegyezés kérdése.
Jó nagy paraszt, hogy eleve ugráltatni akar téged.
Az Okmányirodában neki, a vevőnek lesz szüksége a törzskönyvre, hogy átkerülhessen az ő nevére a gépjármű, tehát az ő érdeke, hogy elkészüljön. Nehogy ezért téged ugráltasson... Hívd fel, és egyezzetek meg, mi legyen.
3 opció van:
- te megcsináltatod a saját pénzeden (ekkor ez neked 16 000 Ft-ba kerül, és utánajárásba, időbe, várakozásba)
- megengeded, hogy belealkudja a díjat a vételárba (tehát a kialkudott vételárból levontok 16 000 Ft-ot, és ő annyit ad oda neked, elintézni már neki kell)
- neki kell megcsináltatnia a saját pénzén (minden anyagi és időráfordítás őt terheli majd)
Válaszd ki neked melyik a szimpatikus, és találjátok ki mi legyen. Főleg, ha neked nem kenyérre kell az autó ára, ha pampog, hogy "ő aztán nem csináltatja meg", meg "neki erre nincs ideje", akkor mondhatod, hogy ne is jöjjön az autóért.

Bocs rosszul írtam, nyilván van egy csomó opció még :)
Azt is lehet, hogy mondjuk előre ő kifizeti az eredetvizsga díját, te megcsináltatod, és készen várod két nap múlva.
De ez eleve nem szimpatikus, hogy előre utasítgat, hogy mit csináltass meg, és mit ne. Főleg, hogy a törzskönyv érvényessége korlátozott, 3 hónap talán. Vele meg akármi történhet az elkövetkezendő két napban akár önhibáján kívül, ami miatt mégsem veszi meg a kocsidat.
Ha már látod a vételárat a szemeddel, akkor lehet elkezdeni ezen gondolkodni, ki fizeti a törzskönyvet. Nem majd még te csinálod meg neki előre, tiszta röhej. Sokat képzel magáról az a vevő :D
Köszönöm szépen a válaszodat!
Én is meglepődtem rajta,mikor mondta,szóhoz se jutottam.Már ez a 3. autóm,vettem és adtam is el,de eddig még mindig egyértelmű volt,hogy a vevő intézi ezeket a dolgokat.Csak gondoltam idén megváltozott valami és törvény szerint az eladó dolga ez,de ezek szerint minden a régi,csak a vevő új :-)

A vevőnek kell, max megegyeztek, hogy átvállalja. Én is úgy vettem az autómat, hogy alkudtam abban is, hogy ő megcsináltatja az átírást, meg az eredetiségvizsgálatot és még 250 ezret engedett az autó árából is. Máskülönben otthagytam volna a büdös pcsba. Ennyi.
Mindenki maga dönti el, hogy árulni akarja az autóját, vagy eladni. Ha eladni és minél előbb, akkor belemegy ezekbe. Vagy vár és közben egyre kevesebbet ér az autó. Ez van.
Az paraszt, hogy csak úgy simán ezt mondja mintha természetes lenne. Gondolom mivel fiatal lány vagy, azt hiszi hülye is. Javaslom beszélj vele mielőbb erről, hogy nem most jöttél le a falvédőről. Viszont azt is vedd számításba, hogy bizony lehet mégis jobban jársz ha engedsz neki. Mivel lehet akkor inkább azt mondja kösz nem aztán várhatsz vevőre csomó ideig, miközben az autód avul és így egyre kevesebbet ér. Nem tudom milyen autóról van szó, mennyire nagy iránta a kereslet. Ha könnyen akad rá vevő, nyilván ezt az alakot elküldheted a kva anyjába is akár.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!