Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Főútvonalon haladva karambol...

Főútvonalon haladva karambol egy mellékutcából érkező autóval. Ki a felelős?

Figyelt kérdés
Tegnap védett úton főútvonalon haladtam bent a városban, oldalt mellékutcák mindegyik utca végén elsőbbségadás kötelező tábla, valamint még villamos is halad párhuzamosan a főúttal. Én a főútvonalon egy lassabban haladó járműt előztem (nem volt záróvonal)amikor nekem az egyik kis utcából kihajtott egy autó, és mindkettőnk bal o oldala sérült, enyém jobban hisz én haladtam és vészfékeztem. Én elképzelésem szerint nekem van igazam, hisz főútvonal védett útnak számít, Ő a helyszínen elismerte rendőrt nem hívtunk, kitöltöttük a baleseti bejelentőt. Ma felhív, hogy ő elgondolkodott, és mivel én az ő sávjában voltam belelógva amibe kanyarodni akart ő nem teljesen hibás. Kinek van igaza?

2014. aug. 13. 12:02
 1/8 anonim ***** válasza:

Kresz 34. §

(8) Tilos előzni:

e) útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve

- ha a forgalmat rendőr vagy fényjelző készülék irányítja és az előzés az úttest menetirány szerinti bal oldalának igénybevételével nem jár,

- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi.

- körforgalmú úton,

- ha a járművel csak jobbról szabad előzni [(4) bek.].

Vagyis te voltál szabályos, mivel neki elsőbbségadás tábla volt kint.

2014. aug. 13. 12:08
 2/8 anonim ***** válasza:
Nagyon nagyon kár, hogy nem hívtatok rendőrt!!! Biztosító (Alianz) vigyázz mert csalnak szemetek Volt részem, 100 ezerrel lehúztak, és 1 évig nullás!! Egyébként Neked! Ha főútvonal, akkor elsőbbségadás, de lehet Állj elsőbbség is-stop.
2014. aug. 13. 12:12
 3/8 A kérdező kommentje:
Én is ezt a paragrafust találtam, és ezzel védekeztem a mai felhívásakor. Köszönöm, hogy bemásoltad azért! :)
2014. aug. 13. 12:15
 4/8 anonim ***** válasza:
Nem értem miért nem hívtál rendőrt?
2014. aug. 13. 12:17
 5/8 anonim ***** válasza:

Ennél rendőrt hívhattál volna, mert ha nem volt záróvonal és más sem tiltotta az előzést, akkor neked van igazad.

Ott van a baleseti bejelentőn, hogy a kitöltése nem jelenti a felelősség elismerését - de vidd be a biztosítóhoz, jelezd feléjük, a többi meg majd alakul.

2014. aug. 13. 12:19
 6/8 A kérdező kommentje:

Rendőrt azért nem hívtam, mert ott együttműködő volt, és fel is ajánlott összeget, ami nevetséges volt (20.000 Ft), így azt mondta, hogy akkor biztosítozzuk le.

Mivel ott elfogadta, így nem erőltettem a rendőrt.

Ő csinált képeket, és ma arra hivatkozva hívott, hogy a képen látszik hogy abba a sávba voltam amibe ő akart hajtani.... Erre mondtam neki, hogy az is a védett út része és szaggatott vonal jelzi..

2014. aug. 13. 12:33
 7/8 anonim ***** válasza:

Neked van igazad, de próbálj meg tanút keresni, mert a tetves biztosító próbálkozni fog. Amennyiben a másik fél nem ismeri el egyértelműen a felelősségét, a biztosító ki akar majd bújni a fizetés alól.

Sajnos saját tapasztalat: rendőrt kell hívni akkor is, ha egyértelmű a helyzet. Ha a másik fél elismeri a felelősségét a helyszínen, és "csak" helyszíni bírságot kap, akkor rendőrségi állásfoglalást kell kérni, és annak másolatát csatolni a baleseti bejelentőhöz. Egyébként nekem is a szemét Allianz nem akart fizetni.

2014. aug. 13. 13:13
 8/8 Dörmögő ***** válasza:
Az hogy azt mondta hogy te voltál az ő sávjában az nem állja meg a helyét, ugyanis az a te sávod volt. Alárendelt útról minden esetben elsőbbséget kell adni a főutat használóknak attól függetlenül hogy azt sima haladásra vagy esetlegesen előzésre használják.
2014. aug. 13. 13:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!