Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Ha eladtam 3 hónapja a kocsima...

Ha eladtam 3 hónapja a kocsimat egy kereskedőnek, akkor most számon kérheti tőlem, hogy állítása szerint motorcsere történt, és fizessek átírási díjat (kb.100. 000)?

Figyelt kérdés
Eladtam a kocsimat, a szerződésen rajta van minden fontos adat (alvázszám, motorszám...), és most, 3 hónap elteltével fenyegetőzik a kereskedés, hogy fizessek valamilyen átírási díjat, mert nem eredeti motor van benne. Azt mondta, hogy most derült ki, amikor jelentkezett egy új vevő. Én nem cseréltem rajta semmit, amikor vettem, átment rendesen az eredetiség vizsgálaton. Közben kiderült, hogy a kereskedő átíratta a saját nevére a kocsit, ahhoz viszont kell eredetiségvizsgálat. Akkor ez hogyan lehet? (egyébként nekem azt mondta, hogy még az én nevemen van, de az okmányirodát megkérdezve kiderült, hogy már át van írva). Lehet joga bármit is követelni rajtam?
2014. júl. 18. 20:57
 1/9 anonim ***** válasza:
47%
Ha a kereskedő átíratta a saját nevére és át is írták, attól kezdve neked semmi közöd az autóhoz.
2014. júl. 18. 21:01
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, én is így gondoltam, csak sajnos bírósággal is fenyeget :-(, de akkor nincs semmi alapja.
2014. júl. 18. 21:03
 3/9 egySanyi ***** válasza:
Kereskedők nem mindig íratják át magukra, bizományba veszik, passziválják a törzskönyvet. Most eladta és vitték eredetvizsgára innen meg már ismert, valószínűleg valamelyik hatóság megkeres majd téged levélben is.
2014. júl. 18. 21:06
 4/9 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló, nem teljesen értem a választ. Milyen célból keresne meg a hatóság? A kocsi már az ő nevükön van.
2014. júl. 18. 21:17
 5/9 egySanyi ***** válasza:
Ha megbukik egy autó az eredetvizsgán abból akár rendőrségi ügy is lehet, sajnos 15 éve volt benne részem vétlenül.
2014. júl. 18. 21:22
 6/9 egySanyi ***** válasza:
De ha már át lehetett íratni akkor nem lehetett akkora nagy gond. Nekem anno rendőrségre is kellett mennem tanúvallomást tenni meg kpm vizsgára kötelezték a gépet. A végén meg nem lehettem tulajdonos csak üzembentartó.
2014. júl. 18. 21:26
 7/9 anonim ***** válasza:
53%
Nem tudni mi a pontos jogállás. Ha te eladtad a kocsit akkor be kellett jelentsd az okmányirodában hogy eladtad neki meg hogy megvette. Ha ezen átiratás folyamán van a gond akkor joggal mondja hogy átverted. De ha már ő átiratta s most akarja továbbadni akkor már semi közöd sincs hozzá. Ha csak bizományba vette át akkor a kocsit adja vissza te neked meg kell valamit fizetni neki mert foglalkozott a kocsival. De ez esetben nem lehetne nálad a z adásvételi másodpéldánya. De mint írtad már átiratta tehát innetől kezdve te nem felelsz érte. Ha eldurvul a helyzet fogadj egy ügyvédet s majd az elbeszélget velük. Tudom költség de jobb mint az egymásra anyázás.
2014. júl. 18. 21:44
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

1. A motorcsere díja nem 100 ezer Ft.

Annyi a teendő, hogy a motorról rendelkezni kell egy adásvételivel, ezt eredetvizsgán elfogadják, ha típusazonos a motor. Leellenőrzik, hogy más forgalomban lévő autóban nem szerepel-e az a motorszám. Ha nem, mehet a vizsga.

Ezután gond nélkül át lehet írni az okmányirodában. Ha azt akarják, hogy a forgalmiba is bekerüljön a szám, még el kell vinni egy műszaki vizsgahelyre szemlézni, ott adnak egy műszaki adatlapot, ami alapján az ügyintéző az okmányirodában is az új számot fogja a forgalmiba beírni.

Mivel most megvan rá a vevő, ezért amúgy is kell forgalmit, törzskönyvet cserélni, tehát ez sem plusz költség. Egyedül a műszaki adatlap kiadása a költség jelen esetben, ami kb 2000 Ft.

2. Ha megveszünk egy autót, le kell ellenőrizni az azonosító számokat az autón és a forgalmiban. Ilyen amatőr lenne a "kereskedő"? Lehetséges, de szerintem valami más van a háttérben.

2014. júl. 18. 21:48
 9/9 anonim ***** válasza:

"a kereskedő átíratta a saját nevére a kocsit, ahhoz viszont kell eredetiségvizsgálat."

Gondoltam szólok, hogy ahhoz, hogy a kereskedő a kereskedésre írassa az autót nem kell eredetiség vizsgálat!

Még szerzési illetéket (ex. átírási díj) sem kell fizetnie!

A forgalmit sem kell passziváltatni, még az eladó nevére szól, de a hatósági bejegyzések rovatba beírják: Tulajdonos xy kereskedés.

Mindettől függetlenül meglehetősen amatőr kereskedő az, amelyik nem ellenőrzi az azonosítókat egy vásárolt autón.

HA megcsináltattad volna eladás előtt az eredetiség vizsgálatot (mint ahogy azt eredetileg kellene), most nem lenne gondod!

Viszont történt már olyan, hogy pont az eredetiség vizsgálaton írtak be rossz számokat.

Aztán olyan is van, hogy a nyilvántartás nem pontos. Nekem legutóbb az volt a tragikus hiba, hogy a nyilvántartásban nem szerepelt a sebváltóm tipusa, így először át se akarták írni, azt akarták, hogy vigyek egy igazolólapot az NKH-tól.

2014. júl. 18. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!