Hétvégén Beletolattam egy autósba, Többi lent?
Pénteken egy bekamerázott helyen, ( ittasan ) Beletolattam egy autóba. A lökháritója megsérült, Betétlapot írtunk 2 db-ot, amin elismertem a felelősségemet. Sajnos időközben olvastam,hogy a károkozónak ( azaz nekem ) is bekell jelentenem a biztosítómhoz 5 napon belül, amit nem tudok , mert a 2 példányt az úrnál hagytam (1 a biztosítómnak részéről és 1 neki ) kérdésem a következő:
- Elég , ha ő jelenteni be a biztosítómnak a kárt?
-Mivel rendes volt, nem hívott rendőrt mikor megérezte az italt rajtam, visszamenőleg megteheti-e ,hogy feljelent??
- Mi történik, ha a károkozó nem jelenti be 5 napon belül a saját biztosítójánál az okozott kárt?
Természetesen nem áll szándékomban parasztnak lenni senkivel szemben se, így is örülhetek, hogy megúsztam ennyivel, csak érdekelnének ezek a dolgok.
Nem vagyok szakértő, de szerintem:
- nem elég, te is be kell jelentsd a saját károdat, valami alapján a biztosítónak látnia kell, hogy egy általa biztosított fél a károkozó
- megteheti, és kú*rva nagy szerencséd van, hogy még a pia fölött is eltekintett
- a másik fél nem fog tudni elhaladni, így szerintem jobb lenne ha újfent találkoznátok és az egyik példányt elkérnéd, továbbá kapcsoladba lépnél a biztosítóddal, hogy az ügynök látogasson meg és mérje fel a kárt.
Az nem jelent semmit, hogy a sárga-kéken elismered a felelősségedet, a biztosító akkor bírálja felül, amikor csak akarja! Persze ez esetben egyértelmű...
"- Elég , ha ő jelenteni be a biztosítómnak a kárt?"
Igen, elég.
"-Mivel rendes volt, nem hívott rendőrt mikor megérezte az italt rajtam, visszamenőleg megteheti-e ,hogy feljelent??"
Miért tenné? Egyébként mire a rendőrség rámozdul (majd húsvét után) addigra semmit se tudnak kimutatni, és akkor hamis vád lesz belőle!
"- Mi történik, ha a károkozó nem jelenti be 5 napon belül a saját biztosítójánál az okozott kárt?"
Semmi különös nem történik. A vétlen úgyis a te biztosítódhoz megy be kárügyintézésre és a biztosítód máris tudni fog mindent!
Legközelebb pedig ha okozó vagy, akkor a sárga-kék másolatát, ha vétlen akkor az eredetit tedd el!
A biztosító felé a bejelentést az érdekelt fél teszi. Te kitöltötted a lapot, ezzel megtetted a kötelességedet.
Utólag hiába jelent fel, senki nem tudja bizonyítani, hogy ott és akkor ittas voltál. (Amúgy ejnye-bejnye!)
Én biztos nem kepesztenék, hogy zsebből fizessem a kárt. A fenébe is, ezért fizetjük a kötelezőt! Ráadásul mivel a másik félnél van a lap, amin elismerted hogy te vagy a károkozó, már nincs értelme tüsténkedni, hogy zsebből fizesd a kárt..
A szebből való ügyintézést ott helyben kellett volna megbeszélnetek!
Egyébként a biztosító is fel fogja ajánlani, hogy ha befizeted a részükre a kárértéket, akkor nem változik a bonus-malus besorolásod! Azt persze neked kell eldöntened, hogy melyik éri meg neked, fizetni két évig plusz 5000-et, vagyis 40 ezret részletekben a biztosító felé, vagy kifizetni egyben a kárértéket, ami lehet hogy több.
A besorolásod se rögtön változik, hanem csak az évforduló után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!