Egy kisbusz vezetéséhez milyen jogsi kell?
Például egy ilyet:
A lényeg, hogy 16+1 vagy 20+1 lenne a szállított személyek száma ( értelem szerűen a +1 a sofőr ), mikrobusz lenne.
B , C , D
Amúgy D kategória kell hozzá de mivel azt nem tudod C nélkül letenni azt pedig B nélkül ezért ezek mind kellenek!
E kategória nem tudom szükséges-e...
A 16+1 személyhez elég a "D1" kategória (ha a busz nem hosszabb 8 méternél), a 20+1-hez pedig már szükséges a "D".
#1:
"B , C , D"
Nem egészen: A "B" és "C" kategóriával max. 8 utas és a vezető szállítható.
"Amúgy D kategória kell hozzá de mivel azt nem tudod C nélkül letenni azt pedig B nélkül ezért ezek mind kellenek!"
Elkerülte a figyelmedet, hogy 2013 január 19-e óta nem kell C kategória a D-hez, elég a B!
"E kategória nem tudom szükséges-e..."
Az E a nehéz pótkocsihoz kell nem személyszállításhoz!
Persze csak akkor, ha nem magánszemélyként, hanem üzletszerűen személyszállításra akarod használni...
:D
"Elkerülte a figyelmedet, hogy 2013 január 19-e óta nem kell C kategória a D-hez, elég a B!"
Ez is érdekes dolog, ezt az autósiskolák nem igazán tudják. A városomban épp a múlt héten vizsgáztam CE elméletből, viszont egy srác nem vizsgázhatott, mert nem volt nála a C-s vizsgaigazolása (csak a B volt még beírva a jogsijába). Emiatt bukta a vizsgát, fizethet és jöhet újra később. És ez rendes NKH-s vizsgaközpont, szóval nem értem én sem, a jogszabály szerint már tényleg nem kell, közben meg erről senki sem tud hivatalosan.
"viszont egy srác nem vizsgázhatot"
Bocsánat kihagytam a lényeget, D-ből vizsgázott volna az emberke.
Nem tudom, van-e valahol külön D1 képzés. Ott 21 év a korhatár, a nagy D-nél 24 év. A D1 csak 16 utasülés + vezető buszig jó, afölött már kell a rendes D.
Nem hiszem, hogy megéri D1-et csinálni, ha már kategóriát bővítesz, és vagy 24, csináld a D-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!