Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Köteles vagyok e átíratni az...

Fecamester kérdése:

Köteles vagyok e átíratni az autót?

Figyelt kérdés
Vettem egy autót amit nem írattam át. Szeretném eladni. Ha eladom, akkor is kifizettetik velem az átíratási költségeket?
2013. febr. 23. 20:49
 1/5 anonim ***** válasza:
Csak olyan autót adhatsz el ami a neveden van. Tehát köteles vagy átíratni.
2013. febr. 23. 20:54
 2/5 anonim ***** válasza:
Igen!
2013. febr. 23. 20:54
 3/5 anonim ***** válasza:

Ha megvannak a kocsi papírjai és az adásvételid, akkor megpróbálhatod továbbadni, a kérdés hogy lesz-e aki megveszi - mert mindenhonnan azt lehet hallani, hogy csak tiszta papíros, törzskönyves stb. autót szabad venni (ami nagyjából igaz is)...

Végleg kivont járműnél biztos hogy nem fizettetik ki a közbülső személlyel az átíratást és büntetés sincs - forgalomban lévőnél nem tudom, de azt tippelem hogy nem. Mondjuk ez nem jelenti azt hogy nem büntetnek meg.

Meg persze ha már oda jutott a dolog hogy kitiltották a forgalomból, akkor nem tudod eladni amíg nem fizetted ki a büntetést.

2013. febr. 23. 21:17
 4/5 anonim ***** válasza:

Az autó eredetét a törzskönyv bizonyítja, ebben van benne hogy ki a tulaj. Mivel nem írtad át, nem a Te neved van benne. Normális ember nem vesz olyan kocsit amiben nem a tulaj neve van a törzskönyvben. Innen indulunk.

Ha az eladó lejelentette (ha van egy csöpp esze ezt megtette). A szerződés létrejöttét követő 15 NAPON (nem munkanap! hanem nap) belül neked át kell íratnod. Ha nem teszed meg, akkor jogilag nem a tiéd az autó (hiába az adásvételi -> lsd. törzskönyvben nem te vagy benne).

Ha az eladó nem jelentette le, akkor szerencséd van, írni kell egy új adásvételit, mostani dátummal és úgy intézzétek el mindketten.

HIvatalosan a 15 nap lejártát követően a hivatal X idő múlva automatikusan felszólít hogy írasd át, és persze felszámolnak mindenféle kamatot is....

Csak olyan autót adhatsz el ami a tulajdonodban van, csak akkor lesz tulajdonodban ha átírod, vagyis igen, ki fogják fizettetni az átírási költségeket (tudnám minek vesz autót az akinek még az átírásra sincs pénze...)

2013. febr. 24. 09:25
 5/5 A kérdező kommentje:

Két oka volt, hogy feltegyem itt ezt a kérdést. Az egyik, hogy egyszer már végigmentem egy ilyen procedúrán 2008-ban és kíváncsi voltam, hogy mi változott az óta. A másik, hogy azok az emberek akik itt válaszolgatnak mennyire hitelesek.

El lehet adni át nem íratott TULAJDONT!:) Attól, hogy nem íratod át az autót, mert pl.: Nincs rá pénzed egyéb oknál fogva, az autó a te tulajdonod! A többi része viszont nagyon Okmányiroda függő....Vagy mentesülsz az átíratási kötelezettség alól, mivel ha eladtad, nincs mi után követeljék a díjakat, vagy kifizettetik veled. De egy biztos, el lehet adni át nem íratott autót. Természetesen ha megvan az előző tulaj nevére szóló Törzskönyv, adás-vételi,forgalmi. És mellesleg: Attól, hogy valaki vásárol egy autót nem biztos, hogy 2 nap múlva is van pénze átíratni....ezt Állambácsi is számba veszi! Attól még ember az ember és nem hülye!!:D Amúgy kössz a sok okosságot!

2013. febr. 25. 12:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!