Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Karambolos lett a kocsim,...

Karambolos lett a kocsim, önhibámon kívül. Hogyan kerülhetem el, hogy ne jarjak rosszul a biztositónál?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A hazunk elott parkoltam, mint maskor. Egyik este egy csak belement az autoba es 5m-rel elobbre tolta, egy faba. Par kasztni problema, meg lampak, lokharitok, kipufogo, radar, hatso ajto -nyithatatlan.

Az o kocsijuk egy ocska VW, ami mar hatulrol is gaz volt elotte, most total lett.

Az enyem egy 320d-s, 2003-as 2004-ben uzembe helyezve. Nem elso tulaj vagyok, de nem karambolos,a festekvastagsag is OK. Amugy el szerettem volna adni, de igy sokkal kevesebbet fog erni.

Ráadásul mivel 6 évnél idősebb, ezért ha eredetit szeretnék, akkor nem fizetik ki 100%-ig, csak egy részér. Namost ha valakinek ilyen regi autoja van, o sem fogja nekem kifizetni a kulonbseget.

Ilyenkor mi van, mert egyebkent tajtekzom. Onhibamon kivul serul a kocsim, nemhogy kevesebbet fog erni, de meg en fizessek?? Mert amugy ideadnak nekem valami bontottat.

Koszi

2013. jan. 10. 19:31
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

sajnos semmi..meg csak most vittek el a jarganyt es arrol nem hallottunk semmit.

Jo lenne egy csereauto, van ra esely?

koszi

2013. jan. 18. 08:50
 12/15 A kérdező kommentje:
csak az zavar, hogy igy mar balesetesnek minosul a kocsi. Nehez lesz eladni sztem
2013. jan. 18. 08:51
 13/15 anonim válasza:

Csereautóra kategórián belül- azaz köbcenti- van esély kérdezz utána.

Indokold hogy feltétlen szükséges a munkádhoz!

[link]

2013. jan. 18. 22:18
 14/15 anonim válasza:

Nekem is hasonló gondom van. Csak nekem egy 40T kammion jött. Az autóm itt Magyarországon nagyon ritka. a biztosító totál kárra akarja venni, és igaz még pontos összeget nem mondott, csak utalt és roppantul nem tetszik. Tegnap kicsit böngésztem a neten. És ezeket találtam.

959. évi IV. törvény

a Polgári Törvénykönyvről

XXXI. fejezet

A felelősség módja, a kártérítés mértéke

355. § (1) A kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig az nem lehetséges, vagy a károsult azt alapos okból nem kívánja, köteles a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát megtéríteni.

(2) A kárt pénzben kell megtéríteni, kivéve, ha a körülmények a kár természetben való megtérítését indokolják. A kár természetben való megtérítése különösen akkor lehet indokolt, ha a kártérítés tárgyát a károkozó maga is termeli, vagy az egyébként a rendelkezésére áll.

(3) Kártérítésként járadékot is meg lehet állapítani. Rendszerint járadékot kell megállapítani akkor, ha a kártérítés a károsultnak vagy vele szemben tartásra jogosult hozzátartozójának tartását, illetőleg tartásának kiegészítését hivatott szolgálni.

(4) Kártérítés címén a károkozó körülmény folytán a károsult vagyonában beállott értékcsökkenést és az elmaradt vagyoni előnyt, továbbá azt a kárpótlást vagy költséget kell megtéríteni, amely a károsultat ért vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükséges.

Pereskedni kell és mindent a károsultnak kell bizonyítania. DE. Totálkár esetében jár:

- A gépkocsi baleset előtti kárkori értéke minusz a roncsérték.

- Ha a roncsot nem lehet annyiért eladni, amennyit megállapítottak, akkor a különbözet.

- Tárolási, szállítási költség.

- A baleset időpontjától kamat.

- Bérgépkocsi.

- Az új autó vételének MINDEN kötelező költsége: eredetvizsga+átírási díj.

- És ha bizonyítani lehet, akkor bizony a hitelfelvétel és a hitellezárásának költsége is.

- Perköltség (ha megnyered).

- És minden egyéb bizonyítható és a biztosítási eseménnyel ok-okozati viszonyban lévő kár (persze a kárelhárítási kötelezettségnek is eleget téve).

A káronszerzés tilos, alapvető PTK-s szabály. Azaz a káron nyilván nem nyerhet a károsult. De a károkozó jogellenes magatartásával előidézett MINDEN kárát meg kell térítenie.

jó mondjuk nekem totálkárra akarják venni, de remélem azért segít ez is.

2014. jún. 24. 11:16
 15/15 A kérdező kommentje:

Hello. Az eset masfel eve volt.

Visszanezve jobban orultunk volna, ha nem abba a szervizbe vittuk volna, ahova kerult. Mashol mas is belefert volna a javitasba, az osszegbe.

Valamint atgondolva az egeszet, lhet, hogy jobb lett volna, ha megis a gazdasagi totalt valasztjuk. Megkaptuk volna a penzt, picit adunk hozza, s van egy nem torott, de fiatalabb autonk. Igy van egy idosebb es balesetes..mar az erteket sem kapnank meg erte.

2014. júl. 13. 14:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!