Karambolos lett a kocsim, önhibámon kívül. Hogyan kerülhetem el, hogy ne jarjak rosszul a biztositónál?
Sziasztok!
A hazunk elott parkoltam, mint maskor. Egyik este egy csak belement az autoba es 5m-rel elobbre tolta, egy faba. Par kasztni problema, meg lampak, lokharitok, kipufogo, radar, hatso ajto -nyithatatlan.
Az o kocsijuk egy ocska VW, ami mar hatulrol is gaz volt elotte, most total lett.
Az enyem egy 320d-s, 2003-as 2004-ben uzembe helyezve. Nem elso tulaj vagyok, de nem karambolos,a festekvastagsag is OK. Amugy el szerettem volna adni, de igy sokkal kevesebbet fog erni.
Ráadásul mivel 6 évnél idősebb, ezért ha eredetit szeretnék, akkor nem fizetik ki 100%-ig, csak egy részér. Namost ha valakinek ilyen regi autoja van, o sem fogja nekem kifizetni a kulonbseget.
Ilyenkor mi van, mert egyebkent tajtekzom. Onhibamon kivul serul a kocsim, nemhogy kevesebbet fog erni, de meg en fizessek?? Mert amugy ideadnak nekem valami bontottat.
Koszi
sajnos semmi..meg csak most vittek el a jarganyt es arrol nem hallottunk semmit.
Jo lenne egy csereauto, van ra esely?
koszi
Csereautóra kategórián belül- azaz köbcenti- van esély kérdezz utána.
Indokold hogy feltétlen szükséges a munkádhoz!
Nekem is hasonló gondom van. Csak nekem egy 40T kammion jött. Az autóm itt Magyarországon nagyon ritka. a biztosító totál kárra akarja venni, és igaz még pontos összeget nem mondott, csak utalt és roppantul nem tetszik. Tegnap kicsit böngésztem a neten. És ezeket találtam.
959. évi IV. törvény
a Polgári Törvénykönyvről
XXXI. fejezet
A felelősség módja, a kártérítés mértéke
355. § (1) A kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig az nem lehetséges, vagy a károsult azt alapos okból nem kívánja, köteles a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát megtéríteni.
(2) A kárt pénzben kell megtéríteni, kivéve, ha a körülmények a kár természetben való megtérítését indokolják. A kár természetben való megtérítése különösen akkor lehet indokolt, ha a kártérítés tárgyát a károkozó maga is termeli, vagy az egyébként a rendelkezésére áll.
(3) Kártérítésként járadékot is meg lehet állapítani. Rendszerint járadékot kell megállapítani akkor, ha a kártérítés a károsultnak vagy vele szemben tartásra jogosult hozzátartozójának tartását, illetőleg tartásának kiegészítését hivatott szolgálni.
(4) Kártérítés címén a károkozó körülmény folytán a károsult vagyonában beállott értékcsökkenést és az elmaradt vagyoni előnyt, továbbá azt a kárpótlást vagy költséget kell megtéríteni, amely a károsultat ért vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükséges.
Pereskedni kell és mindent a károsultnak kell bizonyítania. DE. Totálkár esetében jár:
- A gépkocsi baleset előtti kárkori értéke minusz a roncsérték.
- Ha a roncsot nem lehet annyiért eladni, amennyit megállapítottak, akkor a különbözet.
- Tárolási, szállítási költség.
- A baleset időpontjától kamat.
- Bérgépkocsi.
- Az új autó vételének MINDEN kötelező költsége: eredetvizsga+átírási díj.
- És ha bizonyítani lehet, akkor bizony a hitelfelvétel és a hitellezárásának költsége is.
- Perköltség (ha megnyered).
- És minden egyéb bizonyítható és a biztosítási eseménnyel ok-okozati viszonyban lévő kár (persze a kárelhárítási kötelezettségnek is eleget téve).
A káronszerzés tilos, alapvető PTK-s szabály. Azaz a káron nyilván nem nyerhet a károsult. De a károkozó jogellenes magatartásával előidézett MINDEN kárát meg kell térítenie.
jó mondjuk nekem totálkárra akarják venni, de remélem azért segít ez is.
Hello. Az eset masfel eve volt.
Visszanezve jobban orultunk volna, ha nem abba a szervizbe vittuk volna, ahova kerult. Mashol mas is belefert volna a javitasba, az osszegbe.
Valamint atgondolva az egeszet, lhet, hogy jobb lett volna, ha megis a gazdasagi totalt valasztjuk. Megkaptuk volna a penzt, picit adunk hozza, s van egy nem torott, de fiatalabb autonk. Igy van egy idosebb es balesetes..mar az erteket sem kapnank meg erte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!