Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Tisztelt Autóstársak! Ki...

Tisztelt Autóstársak! Ki vagyok-e szolgáltatva a biztosítónak, ha más okozott kárt a parkolóban álló autómban?

Figyelt kérdés
Ha valakinek van tapasztalata, vagy a biztosítási szakmában jártas, dolgozik, kérem, adjon nekem tanácsot.2012. dec.13-án, egy terepjáró összetörte a parkolóban álló személyautómat. Köteles vagyok-e elfogadni ha a biztosító azt mondja: totálkár? Az autó hátsó része teljesen összetörött, de azt nem lehet megállapítani, hogy az alváz sérült-e? Szerintem azt csak szakszervizben lehet megállapítani.8 éves,38ooo km-t futott Honda Accord gépjárműről van szó. Az ügy lezárásáig jár-e csereautó? Az autómat életvitelszerűen használtam. A balesetet okozó gépkocsi vezetője elismerte hibáját. Minden választ köszönettel veszek.

2012. dec. 16. 16:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha totálkárt állapítanak meg, az nem feltétlenül gond. Attól még ugyanúgy megjavíthatod az autód, és használhatod.

Példa: ismerős autóját összetörték, az autó amúgy 600 ezret ért, törötten 100-at, tehát kifizették neki az 500e Ft különbözetet. Az autót viszont 300-ból lazán meg lehetett javítani.

A te autód mivel ilyen kevés km van benne, ez a törés előtti árát nagyon felemeli, viszont a törött értéknél nem számít a kevés km, tehát még lehet, hogy jól jössz ki a különbözet kiszámolásnál.

2012. dec. 16. 17:15
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ. A gondom még az is, hogy ha a kárszakértő kimondja a gazdasági totálkárt, azt igazából a Honda szerviz tudná megmondani, mert így nem látjuk, hogy az alváz sérült-e. Hozzánk legközelebb eső márkaszerviz Miskolcon van, ahová kb. 55000 Ft-ért viszi fel az autómentő, és jelen pillanatban is az ő telephelyükön van, mivel mi nem tudtunk zárt, fedett helyet biztosítani. Ezért is fizetni kell. Még fogalmam sincs, hogy mikor nézi meg a kárszakértő, meddig kell telephelyezni? Ezt ki fogja fizetni?
2012. dec. 17. 06:34
 3/11 anonim ***** válasza:
Mindenről, amiért fizetned kell a balesettel kapcsolatosan, kérj számlát és csatold a kárigényedhez a károkozó biztosítójánál. Akár utólag is. Ki kell fizetniük a költségeidet. Sőt, ha mégse javíttatod meg a kocsidat, akkor az új autó vásárlásának a költségeit (illeték, stb.) is fizetniük kell, csak hasonló kategória legyen, és legyen róla számla. És persze mindenről tartsál meg egy másolatot!
2012. dec. 17. 13:32
 4/11 anonim ***** válasza:

3-as vagyok.

Még valami: mielőtt bevitetnéd a márkaszervizbe, kérdezd meg a kárszakértőt, mert ha jól tudom, akkor a biztosító csak egy trélerezést fizet. Ha jól értem, akkor neked ez már megvolt.

2012. dec. 17. 13:35
 5/11 anonim ***** válasza:

A biztosító azért vette totálkárra az autót, mert így nem lesz lehetőséged márkaszervizben számlára kijavítani, és az összes költséget a biztosítóra terhelni.

Így kapsz egy megállapított összeget, és azt csinálsz az autóval amit akarsz.

Ez azért van, mert 8 éves autót nem éri meg márkaszervizben javíttatni. Azért hívják gazdasági totálkárnak, mert teszem azt ér az autód 2 milliót, viszont a márkaszervizes javítása is ennyi lenne, mert ott arany áron csinálnak mindent.

Meg fognak állapítani egy összeget, ha nem tetszik fellebbezel, ha igen akkor elfogadod, majd vagy eladod az autót, vagy megjavíttatod maszek helyen.

2012. dec. 17. 18:57
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm, Mindenkinek aki tanácsaival segít. Az autót zárt helyre kellett szállítani, és még mindig ott "pihen". A kárszakértő nem látta, és nem is tudom mikor fogja megnézni. Már kerestem telefon, de leordította a fejem, hogy milyen jogon keresem, és honnét tudom a tel. számát. Majd ő fog keresni. Tehát, ha még tovább kell szállítani, akkor az 1 fuvar. Egyébként azt sem értem, hogy anélkül, hogy bárki is látná, hogy az alváz megsérült-e, ki lehet -e mondani a műszaki totálkárt? Ha pedig "csak" gazdasági totálkárra veszi, és utólag derül ki, hogy műszaki totálkár, akkor jól megszívtam. A rendőri intézkedést még nem is részleteztem. A csereautóról pedig a központjuk hallani sem akar. Köszönöm a válaszokat. Szép napot és balesetmentes közlekedést Mindenkinek.
2012. dec. 18. 07:40
 7/11 anonim ***** válasza:
Ránézésre megállapították a gazdasági totálkárt, innentől elvileg teljesen mindegy, hogy műszakilag mi a helyzet. Persze valójában nem, de a hivatalos álláspont nem ez.
2012. dec. 18. 15:09
 8/11 anonim válasza:

Mi a kulonbseg a gazdasagi es a muszaki totalkar kozott?

Illetve mikortol jar gazdasagi es muszaki? Jobban jar valaki a totallal, mint a sima karral es a karteritessel?

2013. jan. 10. 19:38
 9/11 A kérdező kommentje:

Mi a kulonbseg a gazdasagi es a muszaki totalkar kozott?

Illetve mikortol jar gazdasagi es muszaki? Jobban jar valaki a totallal, mint a sima karral es a karteritessel?

Műszaki totálkár: az autóban olyan műszaki kár keletkezett, ami nem javítható. Vannak országok, ahol ezeket az autókat kivonják forgalomból.

Gazdasági totálkár: amikor az autó káresemény előtti értéke kisebb, vagy ugyanannyi mint a javítási költség.

Szerintem, a totálkárral nem lehet jobban járni, de egyik kárral sem.

2013. jan. 11. 09:19
 10/11 A kérdező kommentje:

8/9 -re elnézést az idéző jel lemaradt:

" Mi a kulonbseg a gazdasagi es a muszaki totalkar kozott?

Illetve mikortol jar gazdasagi es muszaki? Jobban jar valaki a totallal, mint a sima karral es a karteritessel? "

2013. jan. 11. 09:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!