Hogy érné meg? Hogy tudnám rendőri kötözködés nélkül normálisan használni?
Nos, végre eljutottam oda, h veszek egy autót. 25 éves kis zsenge lányka vagyok, ebben a korban, a kis friss jogsimmal szerintem az "új" autóm árát rákölthetném a biztosításra, adókra, stb.
Az a fantasztikusan formabontó ötletem támadt, hogy anyukám nevére veszem, ő lesz az üzembentartó is, én meg ugye használom nagy büszkén. :)
kérlek írjátok meg, hogy konkrétan mi a menete így az autóvásárlásnak, és hogy mihez kell anyukám jelenléte, mihez elég a meghatalmazás?
valamint ha közúti ellenőrzés van, akkor milyen papír legyen a kesztyűtartóban, h ne higgyék, h elloptam a verdát? :)
köszönöm.
Valóban nem szoktak belekötni, de a biztos az ha írtok egy meghatalmazást pl:
XY-t ( született Bivalybaznád, 2022 augusztus 40 , anyja neve Csubakka Sándorné, személyi szám XXXXX) felhatalmazom az ABC-123 forgalmirendszámú Millenium Falcon típusú gépjárművel való közlekedésre, Hely, idő, dátum, aláírás, esetleg pluszt egy tanú, és még a legszemetebb rendőr sem tud belekötni.
Nagyjából ennyi, kivitelezhető a terved, elég sokan csinálják így.
Ha anyukád nevén lesz, akkor főleg ő kell az autóvásárláshoz. Azaz neki kell aláírnia az adásvételi szerződést.
Ha ez megvan, akkor innentől már csinálhatsz Te mindent, de meghatalmazással. Kelleni fog egy szép, 2 tanú adataival és aláírásával is ellátott papír, amiben a kedves anyuka meghatalmazza a kicsilányát, hogy eredetiségvizsgára vigye a kocsit, az eredetiségvizsgánál a fellebbezési jogról lemondjon, biztosítást kössön, az átírást teljeskörűen intézze (stb stb, szóval a végére kell az, hogy "és minden olyan tevékenységben is, amelyet a felsorolás esetleg nem érint" - ezzel biztosra mész).
Én pl. édesanyámat küldtem átíratni a motoromat, mert éppen nem tudtam elszabadulni munkából, viszont hétvégén már mindenáron az én nevemnek kellett a forgalmiban lennie, úgyhogy csak így tudtuk megoldani. Gond nélkül, simán ment.
Autó viszont nincs a nevemen, hol anyáméval, hol az apámmal közös cégünk autójával járkálok. Meghatalmazást még soha senki nem kért tőlem (mondjuk a cég neve a családnevünk is, szóval elég egyértelmű helyzet), de ha gondolod - a saját magad megnyugtatására - az előzőekben említett meghatalmazás végére odabiggyeszted azt is, hogy a járművel való közlekedésre is felhatalmaz a tulajdonos + azt, hogy a meghatalmazás visszavonásig érvényes, akkor minden meg van oldva egy lépésben.
+1: ha a tulajdonos és az üzembentartó ugyanaz, akkor nincs semmiféle többletmunka, csak az adásvételivel, az eredetvizsga papírjával, meg az autó papírjaival kell menni átíratni.
Nagyjából ennyi.
mindenkinek köszönöm még1x.
drága 3as, azért vén szatyorként kicsit olcsóbb a bizti mint ilyen kis kakazsákként :) tudtommal. az addig oké, h nem nekem lesz több a bónuszom, de ameddig édesanyám él, addig legalább nem bacom el ilyenre a pénzecskémet. anyám most 50 éves, jó eséllyel még legalább 25 évig nem lesz a nevemen autó :)
oké, akkor szegény jóanyámat magamhoz kötve cipelem át minden bürokrácián. :)
Agent K: neked külön köszönöm, gondolataimat olvasva adtad meg a választ. valami ilyesmire gondoltam én is. anyám papíron megveszi a verdát, írunk egy csinos papírt, h innentől én járok el az autó minden hivatalos ügyét illetően.
természetesen ő lesz az üzembentartó, ahogyan a tulaj is, én csak használom majd, meg fizetem utána a fizetnivalót.
köszi.
akkor tkp. milyen adottságok (életkor, jogsi kora) számítanak a biztosítási díjban?
mitől lesz több, mitől kevesebb?
való igaz, anyám nevén még sosem volt kocsi, tehát A0ból indulna, ahogyan én is...
tudtok mondani egy hozzávetőleges összeget, h éves szinten mennyiből jönne ki a bizti egy friss jogsis 25 éves budapesti nőnek? és egy 10 éves jogsival rendelkező 50 éves, szintén budapesti nőnek? mert ha nem spórolok rajta sokat, akkor tényleg lehet jobb lenne a saját nevemre venni.
Szerintem keress egy netes kalkulátort, először számítsd ki egyikőtök adataival, aztán a másikéval. :)
Nekem pl. 18 évesen Zsigulira csak a kötelező 80e lett volna egy évre (20e / negyedév).. A biztosítás a szerződő adatain kívül függ még a járműtől is. Ha valami olyan típus, amivel gyakran okoznak kárt, akkor több - ha valami nyugisabb kocsi, akkor kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!