Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Autó átírásánál meg lehet...

Autó átírásánál meg lehet jelölni valakit üzembentartónak?

Figyelt kérdés
Ez illeték köteles vagy? hogyan működik ez.
2012. jún. 19. 20:09
 1/4 anonim ***** válasza:

Természetesen. Üzembentartói szerződést kell írni. Célszerű azonos dátummal írni, mint az adásvételi szerződést, mert akkor az átírási költség és az üzembentartó vagyoni értékű jogának költsége 75%-25% arányban megoszlik.

Különböző dátumok esetében a tulajdonos fizeti a 100% vagyonszerzési illetéket, az üzembentartó pedig ennek a 25%-t, mint a vagyoni értékű jog utáni illetéket.

Plusz a kötelező biztosítást is az üzembentartó nevére kell megkötni

2012. jún. 19. 21:36
 2/4 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm válaszod!! Kicsit nem értem az arányokat. 75-25? azaz benne van az átírási költségekben az üzembentartói papírok is? köszi válaszod!
2012. jún. 19. 23:32
 3/4 A kérdező kommentje:
Most hogy mégegyszer elolvastam világos! Az igazság az, hogy azért gondoltam erre, mert friss jogsim van, és egy ismerősöm nevére menne biztosítás, akinek rég van jogsija, ő lenne az üzembentartó, de természetesen az autó én tulajdonomban marad.Tehát az átírás teljes költségét én szeretném fizetni.Tehát a vagyonszerzési illetéken felül, 25%-t kell fizetni az üzembentartói papírokért?
2012. jún. 19. 23:38
 4/4 anonim ***** válasza:

Igen abban az esetben, ha az adásvételi szerződés és az üzembentartói szerződés különböző dátumú. DE ha azonos napod köttetett, akkor megspórolsz 25%-ot. 75% átírás+25% üzembentartói illeték

Célszerű egyszerre intézni az átírást és az üzembentartó bejegyzést is, mert akkor egyszerre megkapod a forgalmit az üt. nevére kiállítva és a törzskönyvet. 6000 + 6000Ft

Ha először átíratod és mondjuk másnap bemész az okmányirodába, hogy szeretnél üzembentartót bejegyeztetni, újra cserélik a forgalmit, plusz 6000Ft-ért

2012. jún. 20. 21:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!